Mordbrännaren dömd – så förklarar rätten sitt beslut

Den man som misstänkts för mordbrand i Ankarsrum den 25 augusti, har nu fått sin dom. Nu väntar en längre tid i fängelse.

Mannen som misstänks för att ha bränt ner huset på Skyttevägen i Ankarsrum har nu åtalats.

Mannen som misstänks för att ha bränt ner huset på Skyttevägen i Ankarsrum har nu åtalats.

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkiv

Ankarsrum2020-12-22 14:09

Mannen som är i 40-årsåldern var misstänkt för två fall av mordbrand och ett fall av falskt larm. Bränderna ska han ha anlagt i ett hus på Skyttevägen i Ankarsrum. 

Av domen framgår nu att han fälls för ena mordbranden, men frias från den andra. Friandet gäller den brand som startade vid garaget den 17 juni 2020. Rätten skriver att "mycket talar för att han anlagt även denna brand", men anser inte att bevisningen är tillräckligt stark.

Han fälls dock för falsklarmet den 24 augusti, kvällen innan branden som totalförstörde huset.

Påföljden blir två års fängelse, och han kommer bli kvar i häktet tills domen verkställs. En rättspsykiatrisk undersökning har genomförts, som noterar att han inte led av någon psykisk störning vid brottstillfällena. Rätten skriver dock om en "psykisk obalans".

undefined
Larmet om branden kom 00.13 natten mot den 25 augusti.

Mannen greps i samband med villabranden den 25 augusti, och har suttit häktad sedan dess. Branden började, enligt räddningstjänsten som snabbt var på plats, i nederdelen av byggnaden och spred sig upp i takfoten. Flera i räddningstjänsten vittnar om ett ovanligt snabbt förlopp. Den tekniska undersökningen har dock inte kunnat slå fast exakt brandorsak, på grund av de omfattande brandskadorna.

Gärningsmannen har hävdat att han vaknade av brandlarmet, och var kvar i huset fem minuter därefter för att försöka släcka. Hans utsaga motsägs dock av att han inte luktade brandrök strax efter, och att ingen hört något brandlarm pipa. Dessutom har spår av tändvätska hittats på hans strumpa.

En polisman har berättat i förhör om hur mannen på brandnatten agerat märkligt. När de började prata med honom "la sig denne dramatiskt på marken och hostade. När polismannen påkallade ambulanspersonalens uppmärksamhet slutade han med sina hostningar". Polismannens bedömning var att mannen simulerade.

Detta styrks också av ambulanspersonalens vittnesmål från samma natt.

Mannens mobiltelefon, en brandsläckare samt kläder beslagtogs och ingår i bevisningen. Bland bevisningen finns också förhör med vittnen, fotografier, sms mellan den åtalade mannen och husägaren, larmsamtal till SOS Alarm och inlägg från den åtalades Facebooksida. 

Kvällen innan den andra branden, den 24 augusti, ska mannen ha ringt och larmat om en brand vid idrottsplatsen i Ankarsrum. Det fanns dock ingen brand på platsen.

Mannen erkände falsklarm men nekade till mordbränderna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!