Nu sjuder det av liv i Bruksgården

Krukmakeri och äggproduktion – och nu även musteri. Familjen Arwin, i Ankarsrum, förverkligar en dröm i taget.

Äppeltider är glada och bråda tider. Till helgen öppnar familjen Arwin sitt musteri på Bruksgården i Ankarsrum.
Har man egna äpplen kan man ta dem med sig och få dem mustade här.

Äppeltider är glada och bråda tider. Till helgen öppnar familjen Arwin sitt musteri på Bruksgården i Ankarsrum. Har man egna äpplen kan man ta dem med sig och få dem mustade här.

Foto: Lotta Gometz

Ankarsrum2020-09-17 20:00

För ett år sedan flyttade de från ett radhus i Hässelby, strax utanför Stockholm, till Bruksgården i Ankarsrum. En enklare och lantligare tillvaro lockade men också att få tillgång till större ytor med allt vad det innebär.

Huset erbjuder inte mindre än 700 spatiösa kvadratmeter, källaren inkluderad.

Det är en strålande varm septemberdag, och den tyska spetsen Garbo, fyra månader, kommer glad i hågen springande och möter upp redan vid grinden. 

Det är bråda tider för Elise och Christian Arwin, för på lördag välkomnar de allmänheten till sitt nya musteri i en ekonomibyggnad på tomten.

– Vi har inte fått alla maskiner än. Vi väntar på de sista som ska komma när som helst, säger Christian i lugn förvissning och visar in i det lilla musteriet.

– Vi har länge velat testa att driva musteri, det är en idé som legat och grott. Men vi bestämde oss ganska snabbt för att faktiskt göra slag i saken nu. Det är ju ett äppelår i år, säger Elise.

Som utbildad civilingenjör är hon van vid produktutveckling, att dra upp linjer för arbetet och att driva processer i mål.

– Det sitter i ryggmärgen, förklarar hon.

Det är dock inte som civilingenjör hon försörjer sig numera utan som självlärd keramiker.

Dels har hon butik och kursverksamhet på Hässelby slott dit hon fortfarande pendlar med viss regelbundenhet. Dels har hon sin verkstad och försäljning hemma på gården i Ankarsrum.

Musteriet planerar de att hålla öppet torsdagar-söndagar fram tills dess att säsongen är slut.

– Jag gissar att vi kan hålla öppet fram till månadsskiftet oktober/november, säger Christian och berättar att man kan välja om man vill ha sin must pastöriserad eller opastöriserad. 

– 50 kilo äpplen ger 25 liter must, berättar Elise.

Krukmakeri och musteri alltså. Men familjen Arwin har även frigående höns och vaktelhöns med gårdsförsäljning av ägg. 

Lite kort om det speciella funkishuset: Bruksgården byggdes 1939 av den dåvarande brukspatronen Jonas Spånberg och den fasta inredningen skapades av inredningsarkitekten Josef Frank och formgivaren Estrid Ericsson, som för övrigt var den som grundade Svenskt Tenn.

– Det är fantastiska materialval i huset, lätta att underhålla, och glädjande nog har mycket sparats genom åren, säger Christian Arwin som är intresserad av finsnickeri och gärna gör så mycket som möjligt själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!