Politikerna hade bråttom – sjuka träden står kvar än

I september var det bråttom. De sjuka almarna i Ankarsrum behövde avverkas – snarast. Men än står de kvar. Ett beslut är fattat – men nu ställer vädret till det.

De sjuka almarna i och runt Bruksparken i Ankarsrum ska tas ner så snart det är möjligt.

De sjuka almarna i och runt Bruksparken i Ankarsrum ska tas ner så snart det är möjligt.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Ankarsrum2022-02-13 08:00

Det var i september 2021 som kommunstyrelsen fattade beslutet: fäll de almsjuka träden i Bruksparken i Ankarsrum, och gör det snabbt! 

I dag står träden kvar. 

Innan avverkningen behövde ett samråd ske, eftersom kommunen ville avverka almar både i Bruksparken och i ett skogsparti bredvid. Skogspartiet är en nyckelbiotop, och därför måste länsstyrelsen få säga sitt.

– Tyvärr så kommer troligen almarna runt omkring bli sjuka och dö, så vi vill ta bort dem för att minska risken för människor, säger kommunens skogsförvaltare Alice Sandberg, på Besa Skogskonsult.

undefined
En del av träden som markerats med röd prick är riktigt gamla.

Den 13 januari kom länsstyrelsens föreläggande: utanför nyckelbiotopen får almarna avverkas. Men särskilt grova och gamla träd, som klassas som skyddsvärda, ska bli höga stubbar. 

Dessutom ska markskador undvikas, och arbetet får inte ske under mars–juli.

– I parkmiljö är marken känsligare, och man vill inte förstöra marken med maskinspår. Mellan april och juli är häckar fåglarna, så då ska man inte störa, förklarar Sandberg.

undefined
Även yngre träd kommer att tas ner.

Nu hänger allt på vädret.

– Vi väntar på att det antingen ska bli riktigt fruset, med tjäle i marken, eller så får vi ta det på sensommaren, framåt augusti. 

Eftersom almsjukan är så utbredd länet är det "inte lönt" att bränna stammarna för att minska smittspridningen, enligt länsstyrelsen. De nedtagna grenarna ska därför läggas i högar i närområdet och gynna biologisk mångfald genom att fungera som bostad åt insekter, svampar och lavar.

undefined
Alice Sandberg kan inte svara på hur många träd som ska tas ner, men det är många.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!