Rektorn: "Vi kunde haft en byggnad mindre"

Strax efter midnatt larmades räddningstjänsten till en pågående brand i Ankarsrums skola. Polisen misstänker att branden var anlagd. "Det fanns stor spridningsrisk", säger Daniel Lund, jourhavande förundersökningsledare.

Fasaden på skolan skadades av nattens brand. Isolering syns också utfläkt efter släckningsarbetet.

Fasaden på skolan skadades av nattens brand. Isolering syns också utfläkt efter släckningsarbetet.

Foto: Lotta Gometz

Ankarsrum2020-08-28 07:56

Larmet kom vid 00.26 natten till fredag.

– Det rörde sig om en mindre brand i skolans fasad. Vi i Västervik hann aldrig åka, utan deltidsbrandmännen i Ankarsrum släckte, säger Jonas Helge, insatsledare vid räddningstjänsten i Västervik. 

Polisen ska nu utreda orsaken till branden. Vid 02 arbetade patrull på plats.

– Rubriceringen ser ut att bli misstänkt mordbrand, säger Daniel Lund, jourhavande förundersökningsledare vid kalmarpolisen. 

Vittnen såg branden tidigt och kunde slå larm.

– Därför blev branden begränsad. Men när jag pratade med räddningsledaren sa han att det fanns stor spridningsrisk, säger Daniel Lund.

Skolans rektor Sören Reichenberger:

– Det var ju en väldig tur, och en lättnad, att branden upptäcktes så tidigt. Annars hade vi haft en byggnad mindre här.

– Vi har ju tidigare drabbats av mindre incidenter och skadegörelser, bland annat en gräsbrand på skolans baksida tidigare i somras samt att någon eller några eldat på tegelfasaden. Men då fanns ingen spridningsrisk, vilket det gjorde denna gång, säger han.

Nattens händelse påverkar dock inte undervisningen, poängterar Sören Reichenberger.

– Det har inte blivit några skador invändigt. En klass har fått byta klassrum bara, på grund av röklukten.

Hur är stämningen på skolan? Pratas det mycket om det som skett?

– Det blir ju mycket ryktesspridning när sådant här inträffar. Men som sagt, händelsen påverkar inte undervisningen. Och i nuläget flyter allt på som vanligt. Jag har inte uppfattningen att elever och personal skulle känna oro så här dagtid. Bränderna har ju inträffat nattetid.

– Men vi lyssnar in eleverna i klasserna såklart.

– Nu inväntar vi att polisen kommer för att genomföra en teknisk undersökning, säger Sören Reichenberger när vi besöker skolan på fredagsförmiddagen.

Läsare har undrat om det finns någon kameraövervakningsfilm från natten, men några övervakningskameror har man inte på skolan, förklarar Sören Reichenberger.

Under sommaren har det brunnit på flera ställen i Ankarsrum. Flera av bränderna har varit anlagda. Senast natten mellan tisdag och onsdag brann en villa ner till grunden. Där misstänks en man i 40-årsåldern för mordbrand. 

Texten kan komma att uppdateras. 

Deltidsbrandmännen i Ankarsrum släckte elden.
Deltidsbrandmännen i Ankarsrum släckte elden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!