Rutten lukt längs kommungränsen – här är orsaken

Från flera orter i närområdet har det kommit rapporter om en obehaglig lukt. I Ankarsrum redan på torsdagskvällen, och uppåt Åtvidaberg snarare på fredagsmorgonen. Rimligen kändes den av även längs kommungränsen mot Vimmerby. Men var kom stanken ifrån? Vi har hittat källan.

På Facebook snackades det om dålig lukt på torsdagskvällen i Ankarsrum.

På Facebook snackades det om dålig lukt på torsdagskvällen i Ankarsrum.

Foto: Ulrik Alvarsson

Ankarsrum2023-03-17 17:10

På Facebook diskuteras saken i den offentliga gruppen "Vad händer i Ankarsrum", och det spekuleras både högt och lågt. "Rutten blomkål", var en beskrivning. 

En person kände till och med lukten inomhus.

I Åtvidaberg gjorde Correns reporter en rundringning på morgonen. Bland annat kände man lukten i Falerum, på gränsen mot Västerviks kommun.

– Det är som om någon tagit bort vattenlåset till en toalett. Lite lökigt, sa kommunens miljöchef Johan Älvedal och spekulerade:

– Kan det vara metangas? Något från avloppsreningsverket i Håckla? 

Johan Gustafsson, vd på Åtvidabergs vatten, dementerade ett möjligt haveri i reningsverket, men vågade sig på en personlig gissning. 

– Det luktar sulfit och det verkar vara utspritt över ett större område. Kan vindarna ha legat på från något pappersbruk i natt? 

Samma spekulation fanns i Ankarsrumsgruppen, och där landade man i slutsatsen att lukten kom från Mönsterås. En person hade fått rapporter om lukt längs vägen åt det hållet.  

En titt i SMHI:s rapporter visar också på sydostliga vindar sedan torsdagen, och ett lågt molntäcke. Således förutsättningar för en luktspridning åt vårt håll.

Vi ringer Södra, som äger bruket i Mönsterås, och får prata med miljö- och hållbarhetschef Patrick Hernäng. Han blir förvånad, men ser inga skäl att betvivla vittnesmålen. Han ser också en möjlig orsak.

– Vi har haft en störning i fabriken, så det finns en risk att det kan ha luktat från oss, säger han.

Vanligtvis renas de svavelhaltiga gaserna i ett separat system, men vid en störning blir det annorlunda, och risken finns att gaser läcker ut. Enligt Hernäng luktar fabriken knappt någonting, vanligtvis.

– Vi är faktiskt jätteduktiga på de svavelhaltiga gaserna, vi får få klagomål, säger han, och tillägger att det var många år sedan de fick klagomål så långt bortifrån som Åtvidaberg.

Detta oavsett om de kört med reservsystem eller vanlig drift. 

– Men förr i tiden, innan min tid, då luktade det precis som man sa: "sulfat luktar mat".

På fredagseftermiddagen var dock felet avhjälpt.

– Det är bara att beklaga och be om ursäkt, säger Patrick Hernäng.

Kändes lukten i Vimmerby kommun? Kommentera gärna här nedan, eller mejla tipsa@vtkp.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!