Ankarsrum Kitchen, som har forskat i detta, lanserar nu en digital kokbok just med den här typen av recept.
Självfallet är företagets främsta målsättning att sälja sina köksprodukter.
Men den aktuella kokboken i fråga tjänar bolaget inga pengar på – åtminstone inte i direkt mening.
Marcus Grimerö är CEO (vd) på Ankarsrum Kitchen AB och han förklarar hur idén föddes:
– Vi vill inspirera och påverka människor att laga mat från grunden och diskuterade och funderade på hur man kan få matlagning att kännas roligare, och som en bra sak att lägga tid på.
– Så kom vi att tänka på nobelpristagare och andra genier. Vad åt, eller äter, de egentligen? Det är ju alltid bra med en personlig anknytning, det gör att människor blir mer intresserade.
Och därmed var det bestämt. Företaget skulle ge ut en receptbok med titeln "Eat like a genius".
Den färdiga boken innehåller 13 recept med koppling till 13 personer, levande och döda.
Recepten har samlats in såväl genom direktkontakt med människorna i fråga som via organisationer, stiftelser eller släktingar till dem som gått ur tiden.
I boken får man reda på vad Selma Lagerlöf, August Strindberg och Jackson Pollock gillade att äta. Här finns också ett originalrecept från den framlidne sydafrikanske presidenten Nelson Mandela. Bland annat.
– Vi kan inte garantera att du blir ett geni av att äta hemlagad mat, men att välja bort färdigmat ett par dagar i veckan är både roligt och bra för kropp och själ, anser Marcus Grimerö.
Boken hittar du här: https://geniusrecipes.ankarsrum.com.