Så äter du som stora genierna

"Du är vad du äter" är ett uttryck man hör lite nu och då. Så vad åt, och äter, världens genier kan man nyfiket undra?

Umphokoqo, traditionell majsgröt.

Umphokoqo, traditionell majsgröt.

Foto: Ankarsrum kitchen

Ankarsrum2018-10-24 11:39

Ankarsrum Kitchen, som har forskat i detta, lanserar nu en digital kokbok just med den här typen av recept.

Självfallet är företagets främsta målsättning att sälja sina köksprodukter.

Men den aktuella kokboken i fråga tjänar bolaget inga pengar på – åtminstone inte i direkt mening.

Marcus Grimerö är CEO (vd) på Ankarsrum Kitchen AB och han förklarar hur idén föddes:

– Vi vill inspirera och påverka människor att laga mat från grunden och diskuterade och funderade på hur man kan få matlagning att kännas roligare, och som en bra sak att lägga tid på.

– Så kom vi att tänka på nobelpristagare och andra genier. Vad åt, eller äter, de egentligen? Det är ju alltid bra med en personlig anknytning, det gör att människor blir mer intresserade.

Och därmed var det bestämt. Företaget skulle ge ut en receptbok med titeln "Eat like a genius".

Den färdiga boken innehåller 13 recept med koppling till 13 personer, levande och döda.

Recepten har samlats in såväl genom direktkontakt med människorna i fråga som via organisationer, stiftelser eller släktingar till dem som gått ur tiden.

I boken får man reda på vad Selma Lagerlöf, August Strindberg och Jackson Pollock gillade att äta. Här finns också ett originalrecept från den framlidne sydafrikanske presidenten Nelson Mandela. Bland annat.

– Vi kan inte garantera att du blir ett geni av att äta hemlagad mat, men att välja bort färdigmat ett par dagar i veckan är både roligt och bra för kropp och själ, anser Marcus Grimerö.

Boken hittar du här: https://geniusrecipes.ankarsrum.com.

Selma Lagerlöf var förtjust i vinbärsbakelser.
Selma Lagerlöf var förtjust i vinbärsbakelser.
Nelson Mandelas Umphokoqo

Ingredienser

3 3/4 dl vatten

500 g majsmjöl

Amasi

Salt

Gör så här

Steg 1.

Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt. Strö i majsmjölet.

Steg 2.

Rör om smeten till en smulig blandning med hjälp av en gaffel. Lägg på locket och

låt sjuda i ungefär 30 minuter.

Steg 3.

Servera med Amasi (fermenterad mjölk).

Notera!

Amasi tillverkas traditionellt genom att fermentera råmjölk i en kalebass-skål tills den delar sig i kvarg och vassle. Hur lång tid detta tar beror på väderförhållandena. I länder där det inte går att få tag i Amasi kan man istället använda kefir eller kärnmjölk.

Recept från Anna Trapido – "Hunger for Freedom; The story of Food In The Life Of Nelson Mandela".

Receptet finns med i "Eat like a genius".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om