Tekniska verken: Planerna i ett mycket tidigt skede

Våra artiklar om vindkraftsutbyggnaden i kommunen har väckt reaktioner – och frågor om hur informationsansvaret egentligen ser ut.

Helen Dahlberg fick veta att Tekniska Verken vill bygga vindkraft i närheten av där hon bor från Tjust Fågelklubb. Fågelklubben hade fått reda på planerna när länsstyrelsen hörde sig för om känsliga arter i området.

Helen Dahlberg fick veta att Tekniska Verken vill bygga vindkraft i närheten av där hon bor från Tjust Fågelklubb. Fågelklubben hade fått reda på planerna när länsstyrelsen hörde sig för om känsliga arter i området.

Foto: Caroline Petersson

Ankarsrum2021-05-22 08:00

Tidigare i veckan berättade vi om grannarna i Spjuthult som bor nära en planerad vindkraftspark, men inte fått någon information till sig utöver ett samrådsmöte för tio år sedan (med ett annat bolag än det som nu ska bygga). Efter det har flera hört av sig till tidningen, däribland närboende som känner igen sig i Spjuthultsbornas berättelse.  

Helen Dahlberg bor tre kilometer från det område där Tekniska Verken utreder en möjlig vindkraftspark, mellan Ankarsrum och Blackstad. 

– Vi fick veta det via Tjust Fågelklubb, de hade en karta över området. Innan det hade vi inte hört något över huvud taget.

I ett senare skede fick Helen ett informationsbrev från Tekniska Verken. Hon hyser dock inga förhoppningar om att kunna påverka planerna. 

– Det känns mest som att de vill lugna folk. Men har man möjlighet att överklaga så kommer vi att göra det. 

Henrik Valent är vd på Tekniska verken i Linköping Vind AB. Han berättar att man planerar att bjuda in till ett öppet samråd för både närboende och allmänheten i höst. Planerna är i ett mycket tidigt skede och därför hann fågelklubben före med sin information. 

– Vi vill vara transparenta, därför skickar vi ut brev till alla kringboende i området och har även haft samråd med kommunen. Vårt brev till kringboende är en tidig kontakt innan ett eventuellt samrådsmöte, det är inte alla exploatörer som har en dialog i ett så tidigt skede runt planerad vindkraft.

undefined
Ulf Jonsson (S), miljö- och byggnadsnämndens ordförande, understryker att tjänstemän från kommunen åker ut och tittar på platser som är aktuella för vindkraft, för att ge nämnden underlag för beslut.

Ulf Jonsson (S), miljö- och byggnadsnämndens ordförande, hänvisar precis som partikollegan Dan Nilsson till att ansvaret för att informera boende ligger hos exploatören, alltså vindkraftsbolaget. 

– Vi på nämnden och kontoret undersöker bara förutsättningarna för att bygga en vindkraftpark. 

Åker ni ut och tittar på platserna där det ska byggas? 

– Ja, det gör de ansvariga tjänstemännen. 

De boende i Spjuthult har startat en namninsamling mot mer vindkraft i Västerviks kommun som redan samlat närmare 300 underskrifter. Vad tänker du om det motstånd som finns? 

– Jag kan ha en förståelse för det. Men det är ju exploatören som har det yttersta ansvaret. 

Kommunen har ju ett veto, och kan säga ja eller nej till vindkraftsplaner? 

– Ja, men där får jag passa vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige, vi uttalar vi oss inte för eller emot om det inte handlar om ett väldigt känsligt område. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!