Varslen drogs tillbaka - fabriken går för fullt

I början av maj såg det mörkt ut för IAC i Ankarsrum. Hela personalstyrkan var varslad. Sedan kom vändningen, och varslen har dragits tillbaka.

IAC i Ankarsrum har klarat coronakrisen bra. De varsel som lades i våras har dragits tillbaka.

IAC i Ankarsrum har klarat coronakrisen bra. De varsel som lades i våras har dragits tillbaka.

Foto: Ulrik Alvarsson/arkiv

Ankarsrum2020-07-15 06:00

Dan Nilsson, vd för International Aluminium Casting, låter glad när han redogör för läget.

– Vi har kunnat dra tillbaka alla varsel innan semestrarna. I Ankarsrum har vi inte behövt ta till korttidspermitteringar under hela juni, och juli fram till semestern, berättar han.

Läget var ett annat i början av maj. Då meddelade man att personalen både i Ankarsrum och systerfabriken i Hultsfred var varslad. Skälet var nedgången i efterfrågan, och den framtidsosäkerhet som rådde, på grund av coronakrisen. Då sade Dan Nilsson att det ändå fanns ett hopp om jobben.

IAC har fabriker på flera orter. Enligt Dan Nilsson var Ankarsrumsfabriken snabbt ur startgroparna när det vände. i Hultsfred tog vändningen lite längre tid.

– Men även där körde fabriken i ungefär samma omfattning som tidigare veckan innan semester, säger han.

Dan Nilsson säger att hösten ser "lovande" ut. På tisdagen berättade Sveriges Radio att lastbilsjätten Scanias vändning uppåt gått snabbare än väntat. För IAC som är en underleverantör i fordonsindustrin är det goda nyheter.

– Jag noterade att man sade att man ökar produktionen i Sverige. Det är goda nyheter för hela landet, säger Dan Nilsson.

IAC i Ankarsrum hette tidigare Ankarsrum Die Casting. Den Eskilstunabaserade koncernen IAC gick in som ny ägare i höstas efter att gjuteriföretaget gått i konkurs. I dag har företaget 25 anställa i Ankarsrum.

Karta: International Aluminium Casting Ankarsrum AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!