"Viktigaste att ingen skadades"

Under natten till söndag brann det kraftigt i Ankarsrum Die Castings industrilokaler. Men redan på söndagsförmiddagen påbörjade företagets saneringsarbete. "Jag tror att vi ska kunna starta största delen av vår produktion på måndag", säger Håkan Sundell, vd för  Ankarsrum Die Casting.

Foto: Anders Sjögren, Leif Pettersson

Ankarsrum2018-09-23 12:21

Så fort räddningstjänsten hade släckt branden och lämnat platsen på söndags morgon tog företaget itu med saneringen. Vår redaktion nådde Håkan Sundell när han var på plats och kontrollerade skadorna. Även om branden härjade som mest utanför drabbades företagets gjuteriavdelning också på insidan.

– Vi håller på att undersöka rasrisk och säkra lokalerna. Vi ska jobba hela dagen och jag tror att vi ska kunna starta största delen av vår produktion på måndag, säger Håkan Sundell.

Vid sin sida hade Håkan Sundell flera av de 75 anställda på avdelningen och ett antal externa medarbetare.

Hur stora är skadorna?

– Ganska begränsade, men vi är osäkra om elinstallationerna är skadade. Det verkar inte så, fast de skadorna kan visa sig senare när vi börjar med produktionen. Det allra viktigaste för oss är att ingen person har blivit skadad.

Enligt Håkan Sundell var det företagets brandvarnare som upptäckte värme och automatlarmade brandkåren.

– Branden upptäcktes i tidigt skede och därför är skadorna begränsade. Det var en stor närliggande träkonstruktion, en trappa, som låg sju, åtta meter utanför industriområdet som började brinna. Det blåste kraftigt och elden spred sig till vår industribyggnad.

I skrivande stund är det är oklart hur branden började, men det har upprättats en anmälan om mordbrand.

– Polisen har hittat fynd på platsen och man tror att branden kan vara anlagd, säger Rickard Lundqvist, polisens presstalesperson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!