Vildsvinen plöjde upp Britts nyfixade rabatt

Vildsvin har blivit återkommande och ovälkomna gäster i en trädgård i Ankarsrum.

När Britt Jansson kom ut på morgonen syntes inga av de planteringar hon gjort i våras. Vildsvinen hade bökat upp hela rabatten.

När Britt Jansson kom ut på morgonen syntes inga av de planteringar hon gjort i våras. Vildsvinen hade bökat upp hela rabatten.

Foto: Ulrik Alvarsson

Ankarsrum2020-08-24 20:00

När Britt Jansson gick ut i trädgården på måndagsmorgonen fick hon en tråkig överraskning. Vildsvinen hade varit framme igen.

Nu var rabatten vid entrén till huset uppbökad till oigenkännlighet. I våras hade hon lagt ner tid, pengar och arbete på att göra en dekorativ och välkomnade rabatt, med perenner, stenar i kanterna och belysning. Nu ser allt ut som en nyplöjd åker.

En bit bort är även en del av gräsmattan uppbökad.

– Jag får försöka se om det finns perenner som jag kan rädda. Jag får förvara dem på altanen, säger Britt.

Första besöket från vildsvinen kom i fredags. Då var förstörelsen mindre omfattande, och Britt återställde så gott det gick. Nu är hon mer pessimistisk, och låter inte sugen på att återställa rabatten till ursprungsskick. Risken är att det blir ett evighetsjobb om det blir återkommande besök från vildsvinen.

Hon bor på Masugnsvägen i utkanten av den södra delen i Ankarsrum. Ytterligare en granne har fått besök de senaste nätterna. Enligt ett vittnesmål handlar det om en sugga med fem ungar.

– Det var en granne med hund som sett dem.

Enda lösningen som hon ser det är skyddsjakt. Hon har sökt, men inte fått tag på kommunens skyddsjägare, för att påtala behovet.

Ankarsrum har haft stora problem med vilt de senaste åren, men då har det framförallt varit hjortar som gett rubriker. I sommar fick man tillstånd till skyddsjakt. Även Britt Jansson hör till dem som haft påhälsning.

– Men här har de bara ätit lite äpplen. Det är inte så farligt. Då är vildsvinen ett mycket större problem.

Trädgårdslampor, plantor och stenar ligger huller om buller.
Trädgårdslampor, plantor och stenar ligger huller om buller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!