Arbetsmiljölagen gäller även i kris

De senaste dygnens covid-19-bevakning, från Italien särskilt, ger oss nytt fokus: Smittdosens betydelse för sjukdomsgrad. Som också kan förklara dödstalen bland läkare och präster där.

Debatt2020-04-01 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regionerna har, med Stockholm i spetsen, modifierat sina anvisningar. Munskydd kan undvaras för alla som inte blir hostade på! 

Medier närmar sig samtidigt ansvarsfrågan. Lena Hallengren (S) erkänner att regeringen inte styr regionerna. Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten kan bara ge råd och stöd till huvudmännen. 

Vilka är regionernas huvudmän? Vilka människor av kött och blod ansvarar när en sviktande organisation börjar mätas i förlorade människoliv? På grund av för få intensivvårdsplatser till exempel. 

Hans Bergström har i SvD pekat ut regering och riksdag. Men staten bestämmer inte över sjukvården, över nedmonterade sjukhusplatser eller bantad intensivvård. Vem ansvarar då för covid-19-krisen som många nu tror närmar sig katastrof?

Lagen som anvisar hur arbetet utförs på säkert sätt är Arbetsmiljölagen (AML). Skyddsutrustning ska vara CE-märkt och komplett. Det är den juridiska personen Regionen som ansvarar för personalens hälsa. Den företräds av styrelsen med straffansvar för ordföranden. AML:s regler gäller för all personal.

Ingen regionpolitiker kliver idag fram. Covid-19 är inte deras grej verkar det. Men ansvaret för att arbetet kan utföras med tillräckliga resurser, i bra lokaler, med kunnig personal och godkänd skyddsutrustning är politikernas.

När sedan någon, efter arbete i ambulans, på akutmottagning, intensivvårds- eller vårdavdelning, i vårt land dör bör ansvar utkrävas. Styrelsen och ytterst styrelseordföranden i den regionen ska då prövas för arbetsmiljöbrott samt vållande till annans död. 

Anders Mansten, överläkare, Nyköping
Arne Grip, arbetsmiljökonsult, Kisa