100 lax till vattenvård: "Till förmån för fisken"

Tillsammans med Hultsfreds kommun och Östra Smålands kommunalteknikerförbund (ÖSK) har Emåförbundet beviljats det statliga LOVA-bidraget för lokala vattenvårdsåtgärder.

Jens Nilsson på Emåförbudet under en vattenprovtagning. "Även om Emån är rätt fin utmed långa sträckor är den framförallt rensad på stenmaterial. Det går att återställa idag", säger Nilsson.

Jens Nilsson på Emåförbudet under en vattenprovtagning. "Även om Emån är rätt fin utmed långa sträckor är den framförallt rensad på stenmaterial. Det går att återställa idag", säger Nilsson.

Foto: Peter Johansson, Emåförbundet

Virserum2020-12-20 06:00

– Vi är huvudmän för projektet som går ut på att vi vill titta på vilka biotopvårdsåtgärder som behövs, säger Jens Nilsson som är vattenregleringsexpert på Emåförbundet. 

Det statliga bidraget på 100 000 kronor täcker 80 procent av den beräknade kostnaden, och kommunen och ÖSK kommer gå in med 10 procent vardera.

Vattenvårdsåtgärder är en del av Agenda 2030, och en del av projektpengarna som Emåförbundets beviljats kommer gå till inventering av ån, från Virserums samhälle ner till mynningen av Skärveteån. 

– Även om ån är rätt fin utmed långa sträckor är den framförallt rensad på stenmaterial. Vattendrag är ofta påverkade av rensningar som gjordes under industrialiseringen, och det har funnits verksamheter längs ån som inte finns kvar idag. Allt går att återställa idag utan att det påverkar någon negativt, vi ska titta på vilka behov som finns. Målet är att minska den fysiska mänskliga påverkan, säger Nilsson.

Den andra delen av projektet är att göra en förstudie kring vad som kan göras för att åtgärda dammen vid Strömsholmen.

– Det finns en ny lagstiftning sedan ett år tillbaka som säger att alla dammar ska få moderna miljövillkor, och alla dammar i Emån ska prövas gentemot detta 2026, så det är ganska snart. Det faller på dammägaren, i det här fallet kommunen, att utreda vad som behöver göras, så det är perfekt att vi redan nu har sökt statliga medel. Det gäller att föreslå en åtgärd som kan hantera höga vattenflöden om det blir väldigt mycket vatten i de här systemen, det är extra viktigt på den här platsen som har så mycket strandbebyggelse. Sedan vill vi inte sänka Virserumssjön, för hela samhället är uppbyggt runt den nivån.

Miljövillkoren handlar i mångt och mycket om fiskevårdsåtgärder. 

– Alla dammar utgör ju ett hinder för fiskens vandringsvägar, så vårat fokus kommer ändå vara till förmån för fisken. Men vid just den här dammen är det ett antal dammluckor som är så pass omoderna att det inte är reglerbara luckor, utan bara lösa plankor som ligger, så det är väldigt opraktiskt att sköta regleringen för ÖSKs personal. Vi ska titta på om man kan göra självreglerande luckor.

Projektpengarna gäller under 2021 och 2022, och ska resultera i olika alternativa förslag som kommunen senare ska ta ställning till. 

Vid den kommande undersökningen av dammen i Virserum ska dammens juridiska förutsättningar fastslås och dammen ska höjdbestämmas.
Vid den kommande undersökningen av dammen i Virserum ska dammens juridiska förutsättningar fastslås och dammen ska höjdbestämmas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!