Bra argument ska väga tyngre

Svar på debattartikeln "KD: Självstyret går före regeringens vindkraftstvång" den 24 oktober.

Skribenterna ställer sig frågande till den massiva kritiken till vindkraftsplanerna i Hultsfreds kommun.

Skribenterna ställer sig frågande till den massiva kritiken till vindkraftsplanerna i Hultsfreds kommun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-11-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi socialdemokrater är positiva till en stor företagsetablering i kommunen. I den vindbruksplan som tidigare beslutats om finns inte en rad om att det aktuella området som Dackevind pekat ut skulle vara olämpligt.  

Delar ur alliansmajoriteten, främst KD i Hultsfreds kommun, fokuserar på att varna för att den socialdemokratiskt ledda regeringen kan ta bort ett kommunalt veto kring vindkraftsetableringar. Det är ett sätt att dribbla bort det faktum att de har klena argument för att avslå etableringen. Att säga att området är olämpligt idag när man inte hade en enda invändning när vindbruksplanen fastställdes känns märkligt och lite godtyckligt.

Det är just den oroväckande godtyckligheten som regeringen avser kunna förändra. Idag finns det bestämmelser i miljöbalken som innebär att besluten upplevs som godtyckliga av branschen. Miljöbalken har fått kritik för att det saknas beslutskriterier, krav på motivering och tidsgräns. Sammantaget så betyder det att just godtycklighet och avsaknad av bra argument helt enkelt förhindrar utbyggnaden av vindkraft. Branschen behöver få lika villkor i hela landet och det tycker vi är rimligt. Utredningen som just nu pågår har ett mycket tydligt direktiv att kommunernas inflytande ska tillgodoses på annat sätt än genom vetorätt. Det betyder att just dessa politiker behöver slipa på sina argument för att säga nej. 

Vi socialdemokrater är för lika villkor för branschen och vi är för en positiv företagsetablering i Hultsfreds kommun.