Åklagaren om rånet: "Vi vill ha in båda gärningsmännen"

Åklagaren Kjell Jannesson leder nu förundersökningen efter rånet mot en guldsmedsbutik i Vimmerby. "Det var ett grovt rån - så vi försöker sätta in mycket resurser", berättar han.

Under måndagskvällen rånade två maskerade gärningspersoner en guldsmedsbutik i Vimmerby.

Under måndagskvällen rånade två maskerade gärningspersoner en guldsmedsbutik i Vimmerby.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-10-06 09:38

Vid 17-tiden på måndagseftermiddagen klev två maskerade gärningsmän in i butiken och hotade personalen med ett "pistolliknande föremål". Kort därefter, vid en poliskontroll, kunde en man i 25-årsåldern gripas och sedermera anhållas. På tisdagsförmiddagen tog åklagare över kommandot för utredningen - och jakten på förövare nummer två.

– Just nu är en gärningsman fortfarande på fri fot och för oss är det viktigt att hitta även honom, vi vill ju gärna ha in båda. Annars är det mycket teknisk utredning som pågår - både av brottsplatsen och av andra saker som vi har hittat och tagit i beslag, förklarar Jannesson.

Vad har ni gjort för fynd?

– Vi har hittat vissa saker som har tagits i beslag, bland annat i samband med gripandet av den anhållna personen, men jag vill inte säga någonting om exakt vad vi har hittat.

Hur mycket stal förövarna från butiken?

– Vid rånet blev ingen person fysiskt skadad men det tillgreps gods från butiken. Hur mycket som stals kan vi inte uppge.

Huruvida den misstänkte gripne gärningsmannen är känd av polisen sedan tidigare eller på vilken ort vederbörande är hemmahörande vill åklagaren inte uppge.

– Det avstår jag att uttala mig i det här läget, säger han.

Vad gör ni för att gripa den andra gärningspersonen?

– Det vore dumt av mig att säga men det är många poliser som jobbar med ärendet, avslutar Jannesson.

När vi återigen kontaktar åklagare Jannesson, omkring klockan 14.00 på tisdagseftermiddagen, säger han följande:

– Det har inte hänt någonting som jag vill eller kan gå ut med. Jag kan säga att vi inte har gjort några nya gripanden.

Polisens pressjour på ledningscentralen i Malmö hänvisar alla frågor kring ärendet till presstalesperson Eva-Lotta Hermansson Truedsson. Vi har sökt henne vid upprepade tillfällen utan framgång. 

Vi har även sökt butiksinnehavaren som avböjt att kommentera det inträffade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!