Akut brist på blod inom sjukvården

Det råder akut brist på blod inom sjukvården, vilket påverkar även Vimmerbybor. Nu vill Region Kalmar län ha hjälp av allmänheten.

 "Vi behöver fylla på omgående", säger Kim Hägerström om blodbristen.

"Vi behöver fylla på omgående", säger Kim Hägerström om blodbristen.

Foto: David Skoog/arkiv

Vimmerby2021-10-25 10:24

– Även om vi köper in blod från andra regioner har vi en bristsituation och därför behöver vi omgående fylla på våra lager. Det gäller i stort sett för alla blodgrupper men kanske främst A och B, säger blodcentralssamordnare Kim Hägerström i ett pressmeddelande.

Vidare står att det att "uppmaningen riktar sig i första hand till de etablerade blodgivarna, samtidigt som nya blodgivare också hälsas välkomna."

För Vimmerbyborna finns närmsta Blodcentral i Västervik men man har också en filial på Hälsocentralen i Vimmerby dit blodgivare kan komma varannan vecka för att ge blod på hemmaplan.

– Det stämmer att vi har brist. Det innebär att vi har dåliga lager, även här i Västervik. Det är lågt i hela länet och vi har fått försöka ringa in extra blodgivare, säger Linnea Nilsson, sektionschef på Blodcentralen i Västervik.

Man har skickat ut sms till de som är blodgivare och redan har en tid inbokad, för att berätta att det är brist på blod och att det är viktigt att man försöker komma på sin tid. Det innebär att det kan komma påminnelse-sms till Vimmerbybor.

– När det har varit riktigt allvarligt har vi försökt ringa Vimmerbygivare och be dem komma till Västervik om de har möjlighet, säger Linnea Nilsson.

Kan det bli aktuellt nu också?

– Jag vet inte riktigt än. Vi får se hur blodlagret tar sig de närmsta dagarna. Vi vet aldrig när det ska bli brist utan det beror helt på vilka patienter som kommer in och behöver blod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!