Äldre luras på miljoner: Här är polisens motdrag

Sex personer sitter häktade i Kalmar, misstänkta för att ha lurat av en kvinna i Småland 3,7 miljoner kronor. I hela landet har under årets två första månader 40 miljoner försvunnit ner i tjuvarnas fickor.

Snart i var 70-årings brevlåda.

Snart i var 70-årings brevlåda.

Foto: polisen

Vimmerby2021-02-28 18:00

De så kallade åldringsbrotten, där bedragare siktar in sig på våra allra äldsta, blir bara fler och fler. 

– Det är ett enormt stort samhällsproblem, säger Robert Loeffel på polisregion Syd.

Häromdagen berättade vi om hur en 90-årig Vimmerbybo blev av med tusentals kronor på en halvtimme i en sorts två-stegs-raket: först ringde en "försäljare" i telefonen, sen plingade det på dörren och där stod en som skulle "hjälpa till med kontokortet...

– På tre år har en halv miljard kronor försvunnit i åldringsbrott i Sverige, berättar Robert Loeffel.

En halv miljard. Låt den siffran sjunka in.

Till veckan kommer nu alla 70-plussare i Kalmar län att få ett vykort från polisen. Där finns handfasta tips på hur man ska undvika att låta sig luras. Lägg på luren. Logga inte in. Lämna aldrig ut kort eller koder. 

Råden är desamma som vi har hört förut, men det är lätt att låta sig stressas av förslagna bedragare som ljuger och hetsar om att något är bråttom. Därför hoppas polisen att vykorten ska hamna på kylskåpen eller bredvid telefonen hemma hos de 2 300 Vimmerbyhushåll och 2 200 Hultsfredshushåll som snart får post från polisen. 

Varför just vykort?

– Om man får hem ett brev från polisen tror vi att många kan bli oroliga, kanske tro att något har hänt en anhörig eller liknande, förklarar Loeffel. Vykort är bättre, man ser direkt, och kan använda det till att gå tillbaka och läsa igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!