Alla goda krafter behövs i framtiden

Svar på debattartikeln "Kindh: "Många lögner i energidebatten'" den 4 januari.

Vattenkraft är en av de tre goda krafter som ska möjliggöra ett fossilfritt liv, menar debattören.

Vattenkraft är en av de tre goda krafter som ska möjliggöra ett fossilfritt liv, menar debattören.

Foto: Marianne Løvland

Debatt2021-01-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Framtidens energiförsörjning är viktig, därför är det också viktigt att fakta kommer fram. Så långt har debattören Torgny Kindh helt rätt i sitt debattinlägg publicerat den 4 januari. Men sedan menar Kindh att kärnkraft har 20 gånger så stor miljöpåverkan som till exempel vattenkraft och vindkraft. Det stämmer inte.

För att reda ut hur det ligger till med miljöpåverkan från vår kärnkraft, vattenkraft och vindkraft gör Vattenfall så kallade livscykelanalyser. Analyserna görs om i grunden vart tredje år och presenteras i form av miljövarudeklarationer (Environmental Product Declaration, EPD) som följer etablerad internationell standard. Analyserna omfattar allt som påverkar utsläpp vid vår kraftproduktion och granskas av en oberoende tredje part.

Vår senaste analys av kärnkraftens miljöpåverkan från år 2019 pekar på utsläpp på i snitt drygt fyra gram per producerad kWh el. Vattenkraft och vindkraft ligger inte långt efter – vilket är förklaringen till att svensk elproduktion kan bidra till ett fossilfritt liv i framtiden. Skulle man bara se till kärnkraftens miljöpåverkan i processen för elproduktion i sig så är kraftslaget i det närmaste fossilfritt. Men i en livscykelanalys ska man förstås även räkna med miljöpåverkan från bränsleproduktion och hantering av restprodukter.

Ibland refereras även i svensk debatt till en Stanfordstudie som är drygt tio år gammal. Men denna studie är inte utformad som en livscykelanalys och leder därför fel i en jämförelse med andra produktionsslag. Dessutom omfattar den externa faktorer som inte har med kärnkraftsdrift att göra. Amerikanska förhållanden kan knappast sägas spegla svensk elproduktion, vilket gör att denna studie blir missvisande här.

I Sverige har vi länge arbetat med att ytterligare minska den redan mycket låga miljöpåverkan från vår elproduktion. Vattenfalls vision är att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation och lösningen är väsentligt mer elektrifiering. För att lyckas med detta behövs alla goda krafter – kärnkraft, vattenkraft och vindkraft. För svenska förhållanden rekommenderar vi att intresserade läser våra livscykelanalyser för dessa tre kraftslag och våra miljövarudeklarationer som man finner via vår hemsida.