Analysen: Koalitionen avgör vindkraftsfrågan

Efter en rundringning till Kindas samtliga partier är slutsatsen att den styrande koalitionen, med sina 16 mandat i kommunfullmäktige, fäller avgörandet i vindkraftsfrågan den 15:e juni - om de röstar likadant. Oppositionen är nämligen tudelad i sitt ställningstagande samtidigt som de tre ledande partierna fortfarande är osäkra.

Lars Karlssons (L), Conny Forsbergs (S) och Anders Ljungs (C) partier ger fortfarande inget klart besked kring sin ställning i vindkraftsfrågan.

Lars Karlssons (L), Conny Forsbergs (S) och Anders Ljungs (C) partier ger fortfarande inget klart besked kring sin ställning i vindkraftsfrågan.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Horn2020-06-01 10:00

Socialdemokraterna, Conny Forsberg, 8 mandat:

– Vi kommer att ta ett beslut den 4:e juni. Jag tror det finns lite olika uppfattningar inom partiet så jag är inte riktigt säker på var vi kommer att stå - det är svårt att sia om.

Centerpartiet, Rickard Lindh, 5 mandat:

– Vi är generellt positiva till småskalig vindkraft men det här är mer än så och det lutar nog åt ett nej. Samtidigt ska vi ha ett snack inom partiet och jag vill inte ge ett hundraprocentigt besked i dag.

Liberalerna, Lars Karlsson, 3 mandat:

– Vi kommer att ha ett partimöte där vi tar ställning. Jag står kvar vid samma ståndpunkt som tidigare, att jag är emot, men vi får se hur partiet ställer sig till det när förutsättningarna har förändrats.

undefined
Efter en rundringning till Kindas samtliga partier är analysen, då oppositionen är tudelad, att den styrande koalitionens partier fäller avgörandet i frågan.

Moderaterna, Thomas Fransson, 6 mandat:

– Det är ett krav från staten att vi ska ha en vindkraftsplan och då tycker jag att vi måste bidra till att möjliggöra fossilfri energi - alternativet är att vi lastar över problemen på andra. Vi i partiet är för etableringen.

Kristdemokraterna, Börje Karlsson, 2 mandat:

– Jag kan förstå de som är rädda om och vill bevara naturen här ute men miljöfrågorna väger tyngre för mig, klimatförändringarna skrämmer mig mer. Vi kommer att rösta positivt.

Vänsterpartiet, Anders Lind, 3 mandat:

– Principiellt menar vi att vindkraft är en nödvändig del för att vi ska kunna ställa om till ett hållbart samhälle. Jag tror att vi kommer att ställa oss positiva till åtta verk.

Miljöpartiet, Claes Brandén, 1 mandat:

– Generellt sett är vi positiva till vindkraften och i det här läget är storleken på parken acceptabel. Trots att vi är lite fundersamma på själva företaget kommer vi nog att rösta ja.

undefined
På fullmäktige den 15:e juni avgörs vindkraftsfrågan. Oppositionen är tudelad i sitt ställningstagande samtidigt som koalitionens partier fortfarande är osäkra.

Sverigedemokraterna, Christina Nilsson, 6 mandat:

– Just vindkraft är vi inte så mycket för så det lutar definitivt åt ett nej från oss. Vi tror faktiskt inte att det ger oss i Kinda så mycket till att börja med - sedan är partiet emot vindkraft även på riksnivå.

Landsbygdspartiet oberoende, Annica Haag, 1 mandat:

– Vi ska absolut inte ha någon vindkraft och vi står bergfast kvar vid vår ståndpunkt. De flesta partierna sa redan 2018 nej till vindkraften och trots att verken är färre till antalet är riskerna fortfarande de samma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!