Andersson om Tjeckien: "Blir en tuff match"

Fotbollslandslaget ställs mot Tjeckien i semifinalen när playoff-spelet till VM i Qatar avgörs i mars nästa år. –Det blir en tuff match men jag graderar den inte tuffare eller lättare än några andra, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Emil Forsberg och Alexander Isak missade gruppsegern i VM-kvalet, men i mars kommer en andra chans att nå slutspelet. Då väntar playoff mot Tjeckien på hemmaplan. Vinner Sverige den matchen väntar antingen Polen eller Ryssland borta i finalen. Arkivbild.

Emil Forsberg och Alexander Isak missade gruppsegern i VM-kvalet, men i mars kommer en andra chans att nå slutspelet. Då väntar playoff mot Tjeckien på hemmaplan. Vinner Sverige den matchen väntar antingen Polen eller Ryssland borta i finalen. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2021-11-26 17:24

Matchen spelas på Friends arena den 24 mars.

TT: Din spontana kommentar, Janne Andersson?

– Man funderade lite innan kring de sex lagen vi kunde få, det måste jag erkänna, men jag hade svårt att ranka dem och säga att det ena laget skulle vara lättare eller svårare än det andra.

– Tittar man på Tjeckien slog de Holland i åttondelsfinalen i EM i somras och åkte ut mot Danmark i kvartsfinalen och gjorde ett bra EM. Det är en stark fotbollsnation.

– Det här kommer att bli en tuff match, men jag graderar den varken tuffare eller lättare än någon mot något av de andra lagen.

Fotbollslandslaget har bara stött på Tjeckien tre gånger – och aldrig i tävlingssammanhang.

Senaste mötet var våren 2016 – under Erik Hamréns ledning – och slutade 1–1 på Friends arena.

"Har ingen stenkoll"

– Vi har inte mött dem innan och därför är jag inte så uppdaterad på dem. Jag har ingen stenkoll på laget på det sättet. Vi kommer att börja jobba nu, men samtidigt är det gott om tid. Det är ju 24 mars som gäller.

– När vi väl kommer dit ska vi vara väl förberedda, säger Janne Andersson.

Vinner Sverige den matchen väntar Ryssland eller Polen i den avgörande finalen den 29 mars. Svårt, oavsett vilken motståndare det blir, menar Andersson.

Det kunde ha blivit värre. Både Portugal och Italien fanns kvar bland de förslutna kulorna vid fredagskvällens lottning i Zürich. Men Lothar Matthäus, den förre tyske storspelaren, lade näven över kulan som innehöll lappen som det stod Ryssland på.

Ville hellre ha Ryssland

– Alla lag är bra, men när det var fyra lag kvar i potten och två av dem var Italien och Portugal så vill jag hellre ha Ryssland i en eventuell andra match.

– Polen mötte vi i EM i somras och slog (3–2) i en jämn match. Ryssland spelade vi 0–0 mot borta och slog hemma i Nations League, men det är ett par år sedan. Både Ryssland och Polen är två starka fotbollsnationer. Ska vi gå hela vägen krävs det att vi gör det jättebra.

– Först är det fullt fokus på Tjeckien och parallellt med det får våra matchbevakare jobba med kommande eventuella motståndare, om vi slår Tjeckien.

Ryssland eller Polen får fördel av hemmaplan i eventuell final. Det var Janne Andersson inte riktigt nöjd med.

Skräms inte av bortaplan

– Jag kan bara konstatera att vi på Friends arena spelat 14 EM- och VM-kvalmatcher och vunnit elva, kryssat tre och förlorat noll. Vi har varit väldigt starka hemma, säger han.

– Självklart hade jag föredragit att spela hemma, men nu är det som det är. En bortamatch är inget som skrämmer mig.

Följande europeiska nationer vann sina VM-kvalgrupper och är klara för VM-slutspelet 21 november-18 december nästa år: Tyskland, Danmark, Kroatien, Belgien, Frankrike, Spanien, Serbien, England, Schweiz och Nederländerna.

Fakta: Playoff till VM i Qatar

Semifinaler den 24 mars:

Skottland–Ukraina

Wales–Österrike

Ryssland–Polen

Sverige–Tjeckien

Italien–Nordmakedonien

Portugal–Turkiet

Finaler den 29 mars:

Wales/Österrike–Skottland/Ukraina

Ryssland/Polen–Sverige/Tjeckien

Portugal/Turkiet–Italien/Nordmakedonien.


Fakta: Tjeckien

+ Kom trea i sin VM-kval-grupp efter Belgien och Wales, men fick en plats i playoff tack vare ett framgångsrikt Nations League.

+ Vann fyra av sina åtta matcher. Spelade bland annat 1–1 hemma mot Belgien.

+ Jaroslav Silhavý är förbundskapten. Han missade den avslutande kvalmatchen mot Estland då han satt i karantän på grund av covid-19.

Några spelarprofiler:

+ Patrik Schick, anfallare i Bayer Leverkusen i Bundesliga. Gjorde succé i EM med sina fem mål. Gjorde två mål på fyra kvalmatcher. Spelade tidigare i Roma och var på lån i Leipzig.

+ Matej Vydra, anfallare i Premier League-klubben Burnley, spelade samtliga matcher. En kraftfull spelare.

+ Målvakten Tomás Vaclík, tidigare i Sevilla men numera i Olympiakos.

+ Tomás Soucek, hårt arbetande mittfältare i West Ham. Stark både framåt och bakåt och en ledartyp. Tre mål på sju kvalmatcher.

Antonín Barák, mittfältare från Verona. Missade bara en match i kvalet. Gjorde två mål.

+ Vladimír Coufal, försvarare och klubbkamrat med Soucek i West Ham.

+ Slavia Prag och Sparta Prag dominerar som klubbadress bland de spelare som hämtas från den tjeckiska ligan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om