"Andos" domardebut avklarad: "Siktar mot Elitserien"

25 år som förare och tio år som lagledare. Nu har en ny resa börjat för Stefan Andersson Skill. I tisdags gjorde han sin första "riktiga" match som speedwaydomare. "Otroligt kul", säger han om det.

Stefan Andersson Skill har sadlat om till speedwaydomare. Nu har han dömt sin första tävling.

Stefan Andersson Skill har sadlat om till speedwaydomare. Nu har han dömt sin första tävling.

Foto: Thomas Augustsson

Speedway2020-07-29 12:02

Stefan Andersson Skill har varit lagledare för Piraterna i många år och vunnit två SM-guld. Inför denna säsongen kom han tillbaka, men hoppade sedan av på grund av klubbens ekonomiska problem.

Nu är 48-åringen tillbaka på speedwayovalerna, men som domare. Han har utbildat sig och gjorde praktik i Vetlanda. Sedan hade Stefan "uppdömning" på en ungdomstävling i Eskilstuna. Då stod en kontrollant bakom och följde honom.

På tisdagskvällen gjorde Vimmerbysonen, som bor i Motala, sin första domarinsats på egen hand. Det var på tävlingen Falco Memorial, där många bra svenska förare deltog.

– Det är kul att få vara igång. Man får en helt annan syn på det. Kanske borde jag ha testat på domare innan jag blev lagledare, för nu förstår jag på ett helt annat sätt hur domarna har det, säger Andersson Skill.

Han berättar engagerat om hur det var att döma tisdagens tävling.

– Det var ett par situationer, som när Tomas H Jonasson kraschade. Jag såg inte först, men kom fram till att det inte var kontakt. Grabbarna var disciplinerade i starterna, så det behövdes inga omstarter. Sedan var det lite svårbemästrad bana, men annars en bra tävling.

– Nu ångrar jag verkligen inte att jag blev domare. Det är mer puls och anspänning än jag trodde, man har mycket att hålla koll på, fortsätter "Ando".

Var du nervös innan?

– Nja, jag var mer nervös inför praktiken i Vetlanda, men det är klart att första gången på egen hand är speciell.

Tävlingen då? Det blev en kamp mellan Kim Nilsson och Linus Sundström, som båda körde bra. Till slut vann Sundström.

– Det känns jättebra mentalt att stå överst på pallen men jag är inte helt nöjd med åkningen. Det mentala tar jag däremot med mig, att vinna är viktigt, säger Avestasonen om segern.

Han åkte på en otäck skada i höstas, där lårbenet bröts. Men nu är Sundström tillbaka och ser formstark ut. Stefan Andersson Skill är imponerad:

– Jag känner med honom, för 2003 bröt jag lårbenet. Hela 2004 körde jag sedan med en märgspik i benet. Det är inte roligt alls.

Nu är debuten avklarad. Om "Ando" kommer fortsätta döma?

– Definitivt. Jag kände efter igår att det här vill jag hålla på med. I år kommer jag få döma division 1 och ungdomsserier, men jag hoppas klättra i framtiden. Jag siktar mot Elitserien, det vore häftigt att få döma de största stjärnorna, säger han.

Västerviks Linus Sundström, som förra året körde för Piraterna, vann Falco Memorial. "Det bygger självförtroende att vinna och jag är glad att jag fått åka mycket de senaste dagarna", säger han.
Västerviks Linus Sundström, som förra året körde för Piraterna, vann Falco Memorial. "Det bygger självförtroende att vinna och jag är glad att jag fått åka mycket de senaste dagarna", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!