Anhållen för uppmärksammat Malmömord nekar

Den 22-årige man som har anhållits som misstänkt för mordet på Karolin Hakim i Malmö i augusti 2019 är också misstänkt för att ha försökt mörda hennes lilla barn och barnets pappa. Han nekar till brott.

Minnesplats för den mördade kvinnan på Sergels väg i stadsdelen Ribersborg i Malmö. Arkivbild

Minnesplats för den mördade kvinnan på Sergels väg i stadsdelen Ribersborg i Malmö. Arkivbild

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott & Straff2021-01-25 10:20

Anhållandet gjordes på måndagsmorgonen i ett fängelse, där 22-åringen avtjänar straff för andra brott.

Åklagare Lisa Åberg säger att två skyttar var på plats i stadsdelen Ribersborg den 26 augusti 2019, där ett stort antal skott avlossades. Enligt vittnen höll Karolin Hakim sitt barn i famnen när hon blev ihjälskjuten. På platsen fanns även barnets pappa, som misstänks ha blivit utsatt för mordförsök.

Skytt nummer två är inte identifierad, men åklagaren anser att det finns starka bevis för att mannen som avlossade det dödande skottet nu har ringats in.

"Agerade i samförstånd"

– Det är två skyttar på plats. Jag gör bedömningen att de agerar tillsammans och i samförstånd, som man brukar kalla det, och då spelar det mindre roll, menar jag, vem som skjuter vem. Agerar man tillsammans och i samförstånd så får man ta ansvar för hela gärningen, men det är en av skyttarna som skjuter Karolin och då menar jag att det är den personen som jag nu har anhållit, säger Lisa Åberg till TT.

Mannen är anhållen misstänkt för mord, försök till mord och grovt vapenbrott, skriver polisen på sin hemsida. Han är anhållen på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden.

Figurerade tidigt

– Hans namn figurerade tidigt i utredningen och sedan kom han att bli misstänkt allteftersom. Sedan kom misstankarna att förstärkas och då kom utredningen i ett läge där jag ansåg att det finns tillräckliga skäl att anhålla honom, säger åklagaren.

De bilder som publicerats i medier på den misstänkte mördaren har inte varit avgörande för hennes bedömning.

– Bilderna kan säkert användas för att utesluta personer. Men att utifrån den typen av bilder med säkerhet säga att det är en viss person, det blir ju svårt, säger Lisa Åberg.

Hon vill inte gå närmare in på vad det finns för typ av bevisning, men åklagaren uppger för TT att uppgifter som polisen tagit del av via Encrochat har haft "viss betydelse".

Det är en krypteringstjänst som många kriminella använt för att kommunicera utan att polisen tidigare kunnat avlyssna dem, men som fransk polis för något år sedan lyckades knäcka.

TT: Har skjutningen i Ribersborg planlagts via Enrochat?

– Så var det säkert, men Encrochatmaterialet som vi har fått in avser tiden april 2020 och framåt.

TT: Så ni har inte uppgifter därifrån från tiden före mordet?

– Nej, inte i nuläget i varje fall.

Sekretessbelagd identitet

Hon vill inte heller berätta vilket eller vilka brott 22-åringen avtjänar ett fängelsestraff för, eftersom hans identitet är sekretessbelagd fram tills att hon skickar in en häktningsframställan till Malmö tingsrätt.

Hennes prognos är att hon kommer att begära honom häktad på torsdag.

En person sitter sedan i maj förra året häktad som misstänkt för medhjälp till mordet och ytterligare två, som är på fri fot, är misstänkta för medhjälp. Misstankarna kvarstår mot alla tre, enligt åklagaren.

TT: Varför har utredningen tagit så lång tid?

– Det är en stor och komplex utredning och det är en typ av utredning där polis och åklagare inte får någonting gratis, utan måste kämpa för allt. Det finns personer som har uppgifter av vikt att lämna, men som väljer att inte göra det. All den här problematiken som vi har att arbeta mot, den blir väldigt tydlig i den här typen av utredningar och gör också att det blir omfattande och tar lång tid i anspråk oftast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!