Anhöriga bokar besök - på torsdag hävs förbudet

Som det tidigare flaggats för kommer besöksförbudet på äldreboen att hävas. Nu har Vimmerby kommun kommit med vad som gäller för besök.

Från och med den 1 oktober är det återigen möjligt att göra besöks på kommunens äldreboenden.

Från och med den 1 oktober är det återigen möjligt att göra besöks på kommunens äldreboenden.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Vimmerby2020-09-28 12:05

"Det känns mycket bra och är efterlängtat hos boende och dess anhöriga! Vi har alla ett stort ansvar i att besöken ska ske på ett säkert sätt med hänsyn till alla våra boende utifrån de rekommendationer som är framtagna." skriver Karin Holmgren, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden i Vimmerby kommun, i ett mejl till oss.

I mitten av september meddelade regeringen att besöksförbudet på äldreboenden ska hävas från och med den 1 oktober. Fram tills nu har det varit osäkert på vad beskedet innebär för Vimmerby kommuns fyra äldreboenden och man inväntade riktlinjer från Socialstyrelsen för hur man ska gå till väga.

I ett pressmeddelande meddelar kommunen vad som gäller vid besök. Boenden och anhöriga ska ha fått informationen redan förra veckan, och bokningar har redan börjat komma in.

– När våra boenden öppnar upp för besök igen är det oerhört viktigt att alla besökare tar ett stort eget ansvar. De allmänna råden från Folkhälsomyndigheten ska följas och för att vi ska ha möjlighet att hålla nere antal besökare kommer vi inte erbjuda oplanerade besök. Men vi tror att alla har förståelse och vårt gemensamma fokus är att skydda våra mest sköra äldre, säger socialchef Anette Nilsson i pressmeddelandet. 

För att göra ett besök på ett äldreboende krävs det att man bokat tid hos den enhet man vill besöka. Boendena har besökstid mellan 11-19 på vardagar och 11-17 på helger. Besök ska i möjligaste mån genomföras utomhus, men besöksrum inomhus har också möblerats för att hålla avstånd och rengörs mellan varje besök. Det ska också finnas engångsvisir tillgängliga för användning vid besök. 

Det hävda besöksförbudet kommer med en del riktlinjer för hur säkra besök ska kunna genomföras, bland annat genom att besöken måste bokas i förväg. Innebär det extraarbete för personalen? Hur hanterar man det i sådana fall? 

"Till en början kommer vi ha ”värdar” på plats på våra större boenden för att lotsa besök och informera om de riktlinjer vi har. Våra värdar är medarbetare men som jobbar som värdar under viss tid/viss dag. Vi kommer att utvärdera efter första helgen för att ta ställning till om vi behöver värdar under en längre period." skriver Karin Holmgren.

Enligt Karin Holmgren har responsen på att besöksförbudet nu kommer att hävas varit positiv hos både anhöriga och boende, trots att besöken fortfarande kommer att ske med restriktioner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!