Annorlunda julskyltning – glest och tryggt i butikerna

Knappast några människor. Inga aktiviteter eller någon underhållning. Inte ens en tomte. Det var en mycket annorlunda julskyltning i Vimmerby i år.

Bara enstaka flanörer var ute i centrum trots julskyltningssöndag.

Bara enstaka flanörer var ute i centrum trots julskyltningssöndag.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-11-29 21:00

– Vi har anpassat oss till coronasituationen, och det är ingenting vi annat vi kan göra, säger Michael Karlsson, aktivitetssansvarig i Vimmerby Handel.

Rådhustorget där underhållning och andra roliga upptåg brukar vara gapade tomt och öde hela eftermiddagen och lågan från det första adventsljuset fladdrade ensamt.

Bara enstaka flanörer rörde sig vid de julpyntade skyltfönstren. Även i butikerna var det glest mellan besökarna.

– Det är aldrig mycket folk i butiken, det ger en viss trygghet i dessa tider, säger Hans-Lennart Svahn på Önska och berättar att man drog igång med julskyltningen extra tidigt i år.

– Det var så lugnt, så vi fick tid för det tidigare än vanligt och det har blivit bra. Trots att det är som det är känns det ändå bra, vi har en stabil kärna av kunder som är betydelsefull för oss, säger han.

Ett extra viktigt inslag för de yngre besökarna på julskyltningen är ju chansen att lämna önskelistor till tomten. Trots att inte ens tomten kom till den här gången går det ändå bra att lämna sin önskelista. Personalen på kommunens dagliga verksamhet Ekbacken har snickrat ett julpaket med en brevlåda för direktpost till tomten.

– Det är klart att barnen måste få lämna sin önskelista, säger Michael Karlsson på Vimmerby Handel som beställt brevlådan.

Vimmerbykillen Hugo Alsér var en av de som var nyfiken på brevlådan vid julgranen. När vi frågar om han tänker lämna en önskelista nickar han, blygt men bestämt. 

"Vi julskyltade extra tidigt i år för att det var lugnt i butiken" säger Hans-Lennart Svahn på Önska. Trots det rådande läget är han nöjd och hop
"Vi julskyltade extra tidigt i år för att det var lugnt i butiken" säger Hans-Lennart Svahn på Önska. Trots det rådande läget är han nöjd och hop
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!