Ännu hårdare regler i Norge: Nu berörs Marica från Vena

Sedan mutationssmitta upptäckts i Norge skärptes restriktionerna i och omkring Oslo. Marica Davidsson, bördig från Vena, har följt utvecklingen noga och nu omfattas hon av både hårdare restriktioner och inreseförbud.

Hårdare restriktioner i Norge, sedan virusmutationen från Storbritannien upptäckts, påverkar Marica Davidsson från Vena. Hon bor i Råde, en av de kommuner där restriktioner infördes på söndagskvällen.

Hårdare restriktioner i Norge, sedan virusmutationen från Storbritannien upptäckts, påverkar Marica Davidsson från Vena. Hon bor i Råde, en av de kommuner där restriktioner infördes på söndagskvällen.

Foto: Charlotte Madestam

Vena2021-01-25 16:00

Efter att kommunen Nordre Follo haft ett utbrott av virusmutationen från Storbritannien och genomfört en lockdown, införde Norges regering vid middagstid på lördagen ytterligare restriktioner, de skarpaste sedan pandemin utbröt.

På söndagskvällen utökades området till att omfatta ytterligare närliggande kommuner, där ibland Råde där Marica Davidsson bor tillsammans med sin sambo Fredrik Ankarberg, Lönneberga, och hans son. Båda jobbar dessutom i Moss, där restriktionerna skärptes redan i första skedet.

Bland annat stängdes butiker och köpcentrum ner, liksom skolor och förskolor samtidigt som invånarna i de aktuella kommunerna uppmanas att inte lämna sin kommun. 

– Det är lite ”snällare” här än i de första tio kommunerna. Här behöver inte butiker som inte är i köpcentra stänga. Plus att alla vinmonopolbutiker får öppna igen, det blev kaos i grannkommunerna till Oslo, så de bedömer att det är större risk för smitta om de stänger.

Hur går dina tankar?

– Det känns läskigt när det går så snabbt i svängarna. Visserligen har vi sett en del signaler sedan den här nya varianten av coronaviruset nått Nordre Follo och hört diskussionerna kring en lagändring som skulle tillåta total lockdown. Men beskedet om nedstängning kom ändå så plötsligt.

Nu har dessutom tillfälligt inreseförbud införts från Norge till Sverige.

– Gränserna har ju redan varit stängda härifrån på sätt och vis, eftersom att vi måste vara i karantän tio dagar när vi kommer tillbaka hem och vi måste testa oss vid gränsen. Men jag kan ju jobba hemifrån utan problem, så det har gått att åka hem när jag har fått OK från jobbet.

Vad tänker du kring inreseförbudet?

– Nu är det ju helt kört att hälsa på hemma i Vena eller mina döttrar i Göteborg. Det är det värsta. Mina döttrar har bott på andra sidan jorden, äldsta dottern i Australien i fem år, och flyttade hem sommaren 2019. Och även yngsta bodde i Australien i drygt två år och sedan i Östersund. 

– Nu bor de båda i Göteborg, bara två och en halv timme bort, men vi kan inte ses i alla fall. Det är jäkligt snopet, att ha dem så nära äntligen och ändå inte kunna ses. Min sambo Fredrik har inte varit hemma i Sverige sedan julen 2019. Så hur jag ser på att Sverige nu stänger gränsen mot Norge... ja, det känns ju ännu mer som man är inlåst på nått sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!