Äntligen positivt besked: Här är byarna som får fiber

Sex års väntan ska snart vara över. Nu är det klart att Telia går in och bygger fiber i Flaten och Gårdveda. "Över två mil fiberrör finns redan i området", säger projektledare Carl-Ola Cademark.

Föreningens projektledare Carl-Ola Cademark vid skarvstället vid Grönkulla. Över 20 kilometer fiberrör finns redan klara i området.

Föreningens projektledare Carl-Ola Cademark vid skarvstället vid Grönkulla. Över 20 kilometer fiberrör finns redan klara i området.

Foto: Klas Liljegren

Målilla2020-07-06 14:00

Från början tänkte eldsjälarna i föreningen Flaten & Gårdveda fiber att de skulle bygga nätet i egen regi. Ändrade regler gjorde dock att det var omöjligt.

– Projektet blev hängande i luften, säger ordförande Klas Liljegren.

Men – ett stort och viktigt steg var ändå när föreningen i samarbete med kommunen lyckades få till att fiberrör lades ner överallt i samband med att Eon grävde ner en stor del av sitt ledningsnät i området 2016-2017. Plus att man förberedde för fiber vid kommunens gatuarbete i Gårdveda.

Därför finns det redan fiberrör i backen drygt halva sträckan.

– Det var helt avgörande för att vi skulle kunna förverkliga planen på att få fram fiber till hushållen i området från Gårdveda via Flaten ner mot Hultarp och runt om, säger Klas Liljegren som gläds åt att man äntligen ser ut att kunna nå målet.

Efter sex års kamp gav Telia Öppna fiber i förra veckan klartecken, att man går in och bygger nätet.

– De planerar att börja bygga i Gårdveda direkt efter sommaren och i ett par etapper under hösten. Målet är att allt ska vara klart till jul.

Vad var din första tanke när du fick beskedet?

– Jag är jätteglad att vi tillsammans kunnat göra det nästan omöjliga. Det ger oss en bättre möjlighet att bo och leva här, så fiber är jätteviktigt för landsbygdens överlevnad.

Föreningen kommer läggas ner så snart fibern är på plats, till dess stöttar styrelsen medlemmarna med råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!