Arbetslösheten ännu stilla trots krisen

Trots coronakrisen ligger arbetslösheten stilla i Vimmerby i jämfört med för ett år sen. Samtidigt har varslen femdubblats i länet.

Regeringen bedömer att arbetslösheten kan stiga till tio procent i spåren av coronakrisen. I Vimmerby märks ännu ingen ökning. Däremot har den stigit något i både Hultsfred och Västervik.

Regeringen bedömer att arbetslösheten kan stiga till tio procent i spåren av coronakrisen. I Vimmerby märks ännu ingen ökning. Däremot har den stigit något i både Hultsfred och Västervik.

Foto: Arkiv / TT-Bild

Kalmar län2020-04-15 17:00

Enligt arbetsförmedlingens varsel- och månadsstatistik ökar Västervik näst mest i länet med 0,8 procentenheter till 8,6 procent. I Hultsfred är arbetslösheten 11,3 procent i mars, 0,6 procentenheter mer än för ett år sen. Vimmerby ligger på , 6,8 procent, samma nivå som i mars i fjol.

Totalt har länet 7,7 procent arbetslösa. Det är 0,4 procentenheter högre än mars i fjol.

– Vi ser inget genomslag av varslen än, men troligen blir många säsongsarbeten i besöksnäringen inte av i år, allt hänger på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Michal Ulatowski, sektionschef på arbetsförmedlingen i länet.

Antalet nyanmälda jobb ökar. I Hultsfred anmäldes 125 nya platser i mars. Det är 25 fler än i fjol. I Västervik handlar det om 530 nya platser, 55 procent fler än förra året och i Vimmerby ökade de nyanmälda platserna från 143 i fjol till 434 i mars i år.

– En stor del är jobb i omsorgen, säger han.

Samtidigt har antalet nyinskrivna vid arbetsförmedlingen ökat med 20 procent i Hultsfred, 114 procent i Västervik och 260 procent i Vimmerby under mars jämfört med mars 2019.

Varslen ökar dramatiskt i coronakrisens spår. I Kalmar har 540 personer varslats om uppsägning från den 1 mars till den 10 april. Det är drygt fyra gånger fler än samma period i fjol. Samtidigt är det klart färre varsel i Kalmar län än i grannlänen Östergötland och Jönköping där varslen ökat med nio respektive nära tolv gånger fler än för ett år sedan.

Karta: Norra Kalmar län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!