Astrid Lindgrens värld tar strid – vill öppna

Astrid Lindgrens värld väljer nu att överklaga Polismyndighetens beslut att stänga temaparken. I dag skickas överklagan till myndigheten.

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Brott & Straff2020-07-20 01:20

"Polismyndighetens beslut tvingade oss att stänga parken. Eftersom vi anser att Polismyndighetens beslut är direkt felaktigt vill vi få frågan prövad. Vi vill också ha tydliga ramar om vi skulle hamna i en liknande situation i framtiden", säger vd:n Joacim Johansson i en skriftlig kommentar till TT.

På grund av coronapandemin tvingades Astrid Lindgrens värld att skjuta upp säsongspremiären till mitten av juni. Tanken var att driva parken med sina föreställningar, baserade på Astrid Lindgrens böcker, med tydliga restriktioner, bland annat skulle endast 1 500 gäster tas emot dagligen och max 50 åskådare skulle tillåtas vid varje föreställning.

Kort före premiären kom dock nya besked från Polismyndigheten att flera samtidigt pågående teaterföreställningar ska betraktas som en samlad allmän sammankomst och att en begränsning på 50 åskådare gäller.

"Polismyndighetens bedömning innebar att vi bara fick ha sammantaget 50 åskådare oavsett om vi hade en eller flera föreställningar samtidigt. Vi tycker att det är en underlig tolkning. Ingen åskådare kan ju vara på två platser samtidigt", säger Joacim Johansson.

Trots beskedet öppnade parken ändå som planerat i mitten av juni, men stängde igen efter elva dagar eftersom man ansåg att det var praktiskt omöjligt att driva verksamheten.

Efter stängningen har temaparken tvingats säga upp drygt elva tillsvidaretjänster liksom avslutat 450 säsongsanställningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!