Återblicken: Stjärnan gjorde oväntat stopp i Vimmerby

Derbyskräll i Kinda, en kenyansk löparstjärna på gatorna i Vimmerby och ett drömmål på Gullemon. Dagens återblick innehåller flera intressanta nyheter.

År 2000. Patrik Boiyo från Kenya sprang genom Astrid Lindgrens Värld i en rasande fart.

År 2000. Patrik Boiyo från Kenya sprang genom Astrid Lindgrens Värld i en rasande fart.

Foto: Arkiv

Sport2020-06-01 08:30

10 år sedan:

* Nu för tiden är det klasskillnad mellan Rimforsa IF och Slätmons BK. Annat var det för tio år sedan, när lagen möttes i division 5. SBK gjorde en kanonmatch och vann med 2–1 hemma på Bergavallen. Robin Jacobsson kvitterade till 1–1 med en mäktig frispark – och när det återstod en kvart av derbyt gjorde Kevin Gaines det avgörande målet.

Tränaren Martin Johansson var strålande glad efter vinsten mot "Real Rimforsa".

– Det kändes redan på uppvärmningen att alla var extra taggade inför den här uppgiften. Vi gick ut stenhårt för vinst och det är så otroligt skönt att vi lyckades.

* Toppmötet i division 2, mellan IK Tord och Vimmerby IF, slutade 0–0. Lars Gustavsson, Ola Lindblom, Mikael Larsson och Rickard Thuresson var bäst i bortalaget.

20 år sedan:

* "Helt underbart! Det här var bland det största jag upplevt." Det sa Svelux lagledare Jörgen Kling, efter den dramatiska bortamatchen mot Örnarna för 20 år sedan. Tack vare en femetta i det sista heatet, genom Joe Screen och Sebastian Ulamek, vann Målilla-laget med 49–46.

* Vimmerbyloppet fick finbesök – av den kenyanske löparstjärnan Patrik Boiyo. Han efteranmälde sig och sprang sedan 10-kilometersbanan på 30:25. Han vann naturligtvis i överlägsen stil.

– Jag fick veta genom min klubb i Nässjö att det var en tävling här. Det var en jättefin tävling med bra organisation och bana, sa han efter triumfen i Vimmerby.

1995 kom Bioyo tvåa i Stockholm Marathon.

30 år sedan:

* Nyligen värvade Vimmerby Hockey en poängstark spelare från Boden (Max Pålholm). Även år 1990 tittade Vimmerby norrut i jakten på nyförvärv. Ola Rutström från Boden, en 20-årig forward med landslagsmeriter, var aktuell för klubben.

– Det lutar åt Vimmerby. Jag gillade staden och grabbarna när jag var nere och tittade i helgen.

* Gullringens GoIF tog en klar hemmaseger mot Hvetlanda (5–0). Målen gjordes av Torbjörn Holm 2, Tord Johansson, Michael Strid och Patrik Wärnehall.

Vilket mål som var snyggast? Utan tvekan Torbjörn Holms andra fullträff. "Han sköt för Kung och Fosterland rakt upp i nättaket från cirka 25 meter", skrev VT/KP:s utsände.

40 år sedan:

* Mer Gullringen. Den här gången handlar det om golf. Självaste Sven Tumba lämnade klartecken till att inviga ortens nya 3-hålsbana i början av sommaren 1980. "Han ska gå en runda tillsammans med Christer Ansgarius, Per-Arne Olsson och Torsten Dufva."

År 2010. Slätmon vann Kindaderbyt mot Rimforsa med 2–1. På bilden ses backklippan Calle Ljung.
År 2010. Slätmon vann Kindaderbyt mot Rimforsa med 2–1. På bilden ses backklippan Calle Ljung.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om