Åtta månader efter rånet: Nu åtalas de misstänkta

Åklagare Kjell Jannesson har lämnat in ett åtal i målet gällande rån mot en guldsmedsbutik i Vimmerby som skedde i oktober 2020.

Drygt åtta månader efter rånet mot guldsmedsbutiken i Vimmerby har ett åtal lämnats in till tingsrätten.

Drygt åtta månader efter rånet mot guldsmedsbutiken i Vimmerby har ett åtal lämnats in till tingsrätten.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-06-18 16:03

I det 26 sidor långa åtalet förekommer fem män. Fyra står åtalade för grovt rån mot en guldsmedsbutik i Vimmerby. Enligt åtalet så ska man ha kommit över guldföremål till ett värde av 190 000 kronor vid rånet. Åklagaren yrkar på att rånet ska bedömas som grovt då det var mycket välplanerat, där åtminstone en av gärningsmännen hotat med pistol eller pistolliknande föremål, samt att värdet på guldföremålen var stort. 

En av de åtalade männen är i 30-årsåldern, två i 25-årsåldern och en i 20-årsåldern. Tre av dessa män, samt ytterligare en man i 20-årsåldern, står också åtalade för förberedelse till rån. Enligt åtalet så var dessa fyra män på plats i Vimmerby i augusti och september 2020, för att titta ut lämpliga platser för bland annat flyktbilar och omklädnad.

Två av männen ska också ha införskaffat bland annat rånarluvor, mörka kläder, yxor och soft-air guns. De har också införskaffat hyrbilar och tågbiljetter från Skåne till Vimmerby. Rånförsöket fullbordades aldrig då två av männen, av ren tillfällighet, greps av tull och polis. 

En av dessa män åtalas också för märkesförfalskning, då han tillgripit registreringsskyltar på en bil i Virserum och satt dessa på en annan bil. Tre av männen är dessutom åtalade för flera fall av ringa narkotikabrott, samt ringa dopingbrott. 

Fyra av de fem männen sitter häktade. Den femte, som åtalas endast för förberedelse, är på fri fot. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!