Backar frÄn kontroversiellt beslut: "FÄr be om ursÀkt"

Gamla kontrakt tvingar pastoratet att backa tillfÀlligt frÄn beslutet att inte tillÄta smyckning vid askgravplatser. "Jag fÄr be om ursÀkt för att vi gick lite för fort fram", sÀger Jörgen Petersson.

Kyrkan mÄste backa tillfÀlligt frÄn beslutet att det inte lÀngre Àr tillÄtet att smycka askgravplatser. Caroline Tapper och Jörgen Petersson har blivit varse att det finns gamla motstridiga kontrakt.

Kyrkan mÄste backa tillfÀlligt frÄn beslutet att det inte lÀngre Àr tillÄtet att smycka askgravplatser. Caroline Tapper och Jörgen Petersson har blivit varse att det finns gamla motstridiga kontrakt.

Foto: Charlotte Madestam

MĂ„lilla2020-07-01 14:00

NÀr pastoratet inledde arbetet med att plocka bort lyktor, blomkrukor, Ànglar och annan smyckning ur askgravplatsen i MÄlilla, vÀckte det starka kÀnslor bland sörjande.

I veckan fortsatte man i Hultsfred, dÀr man stötte pÄ patrull. Det visade sig att tvÄ personer kunde visa upp kontrakt frÄn 2011, som ger dem rÀtt att smycka.

– Vi har tvingats backa och pausa arbetet, för att gĂ„ till botten med det hĂ€r. Det rör sig om hundratals kontrakt vi mĂ„ste gĂ„ igenom, för att se om det finns fler av det hĂ€r slaget, som skrivits med församlingarna innan de slogs samman till ett pastorat. Det arbetet inleds sĂ„ fort som möjligt, sĂ€ger kyrkogĂ„rdsansvarige Jörgen Petersson som tidigare förklarat att det inte Ă€r tillĂ„tet att smycka askgravplatser, men att pastoratet varit för slapphĂ€nt.

Han medger att man borde kontrollerat det först, hur kontrakten var skrivna med respektive församling, innan arbetet pÄbörjades.

– Jag fĂ„r be om ursĂ€kt för att vi gick lite för fort fram, sĂ€ger han.

Kan det bli aktuellt med olika regler för olika kyrkogÄrdar, med tanke pÄ att det tidigare var olika församlingar?

– Nej, vi mĂ„ste hĂ„lla oss till en och samma, sĂ„ nĂ€r kontrakten granskats fĂ„r vi se vilken vĂ€g som blir bĂ€st för oss att vĂ€lja.

Vad innebÀr det hÀr konkret för gravrÀttsinnehavaren sÄ lÀnge?

– Vi kommer lĂ„ta smyckningen vara, vi kommer inte plocka bort nĂ„gonting under tiden vi gĂ„r igenom kontrakten.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!