BÀddat för lÄnglÀsning i hÀngmattan

HÀngmattan hÀgrar för mÄnga och förlagen har gjort sitt för att hÄlla med sommarlÀsningen. Inte minst har Danmark hjÀlpt till ordentligt för att hÄlla spÀnningen vid liv trots viss sommarletargi.

Stefan Ahnhem Àr aktuell med boken "Den sista spiken". Den sjÀtte boken om polisen Fabian Risk.

Stefan Ahnhem Àr aktuell med boken "Den sista spiken". Den sjÀtte boken om polisen Fabian Risk.

Foto: Les Kaner

Recension2021-06-19 07:00
Det hĂ€r Ă€r en recension. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

(OBS triggervarning, humor, ironi!) Det finns ju egentligen snart inget gott vi kan sÀga om vÄrt alltmer exotiska grannland i söder, Danmark. Inte nog med att de spionerar pÄ oss, de har mage att besegra oss i svenska nationalsporten hockey. Det ska naturligtvis inte kunna hÀnda. Det Àr en tröst att lÀsa danska deckare dÀr de tar livet av varandra. Fast det Àr tufft att se att de stÄr sig vÀl sÄ bra mot de svenska Àven hÀr.

Det Ă€r inte mycket kvar av det ”hygge” de Ă€r sĂ„ stolta över dĂ€rnere nĂ€r skickliga spĂ€nningsförfattare som Anne Mette Hancock och Katrine Engberg sĂ€tter i gĂ„ng i sina nya böcker, bĂ„da mycket lĂ€svĂ€rda. Hancock Ă€r ivrigt prisbelönad i hemlandet och det Ă€r lĂ€tt att förstĂ„ nĂ€r jag lĂ€ser hennes Ӏppelmannen”, uppföljare till utmĂ€rkta debuten ”Likblomman”. Åter Ă€r det den sköra men starka journalisten Heloise Kaldan som stĂ„r i centrum och ska lösa fallet med en försvunnen skolpojke tillsammans med polisen Erik SchĂ€fer. Som enda spĂ„r finns en bild av en ladugĂ„rdsdörr som pojken ritat. Den liknar ett ansikte och vi fĂ„r lĂ€ra oss att han Ă€r besatt av pareidoli (att se ansikten i slumpmĂ€ssiga föremĂ„l). Bra personskildringar, ovĂ€ntad upplösning, tja, det man kan begĂ€ra.

Det stĂ„r ocksĂ„ Engberg för i sin ”VĂ„daskott”, tredje delen i Köpenhamnsserien. Åter stĂ„r det omaka paret Jeppe KĂžrner och Anette Werner för det slitsamma polisarbetet. Även hĂ€r handlar det om en försvunnen skolpojke som efterlĂ€mnar ett kryptiskt meddelande. SpĂ€nnande vĂ€ndningar som man bara mĂ„ste lĂ€sa klart snabbt. Miljöer och fascinerande personer fyller pĂ„ lĂ€slusten.

Som sann svensk patriot lĂ„ter utmĂ€rkte Stefan Ahnheim Ă€ven sin sjĂ€tte bok med Helsingborgspolisen Fabian Rask i huvudrollen, ”Den sista spiken”, mestadels utspelas i Köpenhamn med ett antal avdagatagade danskar som följd. Eftersom mĂ„let för Rask Ă€r Köpenhamns polischef sĂ„ Ă€r det minst sagt mĂ„nga svĂ„righeter pĂ„ vĂ€gen. Liksom i de föregĂ„ende fem böckerna Ă€r det en mycket mörk och grym berĂ€ttelse, Rask har lidit mycket liksom han ofrivilliga allierade Dunja Hougaard. Det Ă€r fantasifullt, djupt otĂ€ckt och skickligt skrivet.

Hur mĂ„nga gĂ„nger har inte stressade pendlare suttit pĂ„ ett tĂ„g som plötsligt stoppat och fĂ„tt (i bĂ€sta fall) meddelanden om ”signalfel”, ”nedriven kontaktledning” och liknande?! NĂ„gon enstaka mordtanke har sĂ€kert dykt upp i frustrationen för att sjĂ€lvklart lĂ€ggas Ă„t sidan. Inte sĂ„ i Johan BrĂ€nnströms ”Röd signal”, fristĂ„ende uppföljare till hans fina debut ”Feber”. HĂ€r hĂ€nder ett antal olyckor i Stockholms underjordiska tĂ„gsystem. NĂ€r journalisten Mikaela Sköld tittar nĂ€rmare pĂ„ dem efter att en nĂ€rstĂ„ende drabbats framkommer ett system som bara mĂ„ste innebĂ€ra att de Ă€r avsiktliga. Även i sin nya bok visar BrĂ€nnström vilken driven författare han Ă€r och att han kommit för att stanna i finrummet. Hans gedigna kunskaper i tidningsvĂ€rlden ger en extra krydda Ă„t historien.

Mycket av den senaste tidens svenska spĂ€nningslitteratur har kommit att utspelas i norra Sverige dĂ€r den redan tidigare glesa befolkningen minskats ytterligare. Johanna Mo hĂ„ller dock fast vid att hĂ„lla Öland pĂ„ deckarkartan. Hennes ”Skuggliljan” Ă€r fortsĂ€ttningen pĂ„ ”NattsĂ„ngaren”. NĂ€r polisen Hanna Duncker fĂ„r ta itu med en försvunnen pappa och 14-mĂ„naders son Ă€r det brĂ„ttom. Samtidigt fĂ„r hon nya ingĂ„ngar pĂ„ vad som egentligen hĂ€nde nĂ€r hennes pappa dömdes för mord för 16 Ă„r sedan. Var han oskyldig? Mo Ă€r en driven skribent som lyckas fĂ„ en ganska banal historia att leva hela vĂ€gen.

Som helhet Ă€r nog britterna Ă€ndĂ„ de som Ă€r bĂ€sta pĂ„ genren. Debutanten Gytha Lodge klarar mĂ€tningen mot de stora etablerade namnen i sin ”Det som Ă€r dolt”. Sex ungdomar ger sig ut i skogen och tĂ€ltar. Den yngsta försvinner och hittas först efter trettio Ă„r. Kommissarie Jonah Sheens kĂ€nde dem frĂ„n sin ungdom och det Ă€r mycket som blottlĂ€ggs vartefter undersökningen framskrider. Lodge lyckas fĂ„ fram den dĂ€r speciella stĂ€mningen som Ă€r sĂ„ viktig för att lĂ€saren ska slukas helt av berĂ€ttelsen. Det Ă€r med ett slags sorg jag slĂ€pper sista sidan.

Det verkar som att kanadensiska Louise Penny Ă€lskar sina huvudpersoner lika mycket som lĂ€sarna, det har blivit efter vad jag kan rĂ€kna en elfte bok om dem. OcksĂ„ i ”Det ondas vĂ€sen” försvinner en pojke (dagens tema verkar det som). Den sympatiske kommissarien Gamache tar Ă€ven nu hjĂ€lp av de excentriska och godhjĂ€rtade invĂ„narna i den lilla men utsatta byn Three Pines. Fint skrivet som vanligt, kan vi hoppas pĂ„ den tolfte?

Anne Mette Hancock har prisats i hemlandet Danmark. Nu Ă€r hon aktuell i Sverige med sin andra bok "Äppelmannen".
Anne Mette Hancock har prisats i hemlandet Danmark. Nu Ă€r hon aktuell i Sverige med sin andra bok "Äppelmannen".
Nya deckare

Anne Mette Hancock, Äppelmannen (Mercedes-snittet), översĂ€ttning Helena Stedman (Louise BĂ€ckelin Förlag)

Katrine Engberg, VÄdaskott (VÄdeskud), översÀttning Margareta JÀrnebrand (Forum)

Stefan Ahnheim, Den sista spiken (Forum)

Johan BrÀnnströms, Röd signal (Ordfront)

Johanna Mo, Skuggliljan (Romanus & Selling)

Gytha Lodge. Det som Àr dolt (She Lies in Wait), översÀttning Emö Malmberg

Louise Penny, Det ondas vÀsen (The Nature of the Beast), översÀttning Carla Wiberg (Modernista)