Bank of England varnar för negativ inflation

Det kommer dröja något längre än väntat för den brittiska ekonomin att återhämta sig från bakslaget i coronakrisen, enligt den brittiska centralbanken Bank of England. Centralbanken varnar samtidigt för negativ inflation, med fallande konsumentpriser.

Bank of England vilar på hanen. Arkivbild

Bank of England vilar på hanen. Arkivbild

Foto: Matt Dunham AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-08-06 08:11

Det kan det dröja till slutet av 2021 innan den brittiska ekonomin är tillbaka på 2019 års nivåer, enligt en prognosuppdatering från Bank of England. I maj räknade centralbanken med att det ekonomiska bakslaget skulle vara återhämtat under andra halvan av 2021.

Centralbankens direktion varnar även för att arbetslösheten kommer att stiga mer än väntat i krisen och utesluter inte att inflationen kan bli negativ, med generella prisfall när efterfrågan minskar. I snitt räknar direktionen med att konsumentpriserna ökar med 0,25 procent under slutet av 2020.

De något dystrare ekonomiska utsikterna presenteras i samband med ett räntebesked, där Bank of England lämnar sin viktigaste styrränta oförändrad på 0,1 procent. Det blir inte heller några justeringar i centralbankens stödköpsprogram på 745 miljarder pund (nästan 8 500 miljarder kronor).

Räntebeskedet låg i linje med marknadens förväntningar, enligt en Reutersenkät.

Direktionen utesluter dock inte att det kan bli mer penningpolitiska stimulanser framöver och nämner bland annat möjligheten att införa negativ styrränta, vilket utvärderas tillsammans med andra möjliga verktyg, som mer stödköp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!