Banken vill ge tillbaka till lokalsamhället

Varje år delar Kinda-Ydre Sparbank ut en miljon i sponsorpengar. Nu finns det möjlighet för föreningar och organisationer att söka pengar. "Vi vill gärna att det är många som söker", säger vd Johan Widerström.

Johan Widerström, vd Kinda-Ydre Sparbank.

Johan Widerström, vd Kinda-Ydre Sparbank.

Foto: Linnea Brundell

Kinda2022-01-18 16:26

Vid två tillfällen varje år öppnar Kinda-Ydre Sparbanken upp möjligheten för föreningar och organisationer att söka om sponsorpengar. Enligt banken brukar drygt en miljon kronor delas ut varje år. För den som vill ha chans att få vara med i första svängen är sista ansökningsdagen 31 januari.

Enligt banken är det inte möjligt för enskilda personer att ansöka om pengarna. Tanken är att pengarna ska kunna göra nytta i ett större sammanhang som kan förbättra bygden.

– Det brukar komma in många ansökningar och vill gärna se att det är många som söker, säger Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank.

Varför gör ni det här?

– Det är för att vara med och bidra till utvecklingen av samhället. Det är en del av sparbanksidén att ge tillbaka till lokalsamhället, säger han.

Enligt Johan Widerström har det varit en del av bankens idé sedan starten.

– Många andra banker har samhällsengagemang som en rätt ny grej. Men sparbanken är bildad för över 150 år sedan för att ha ett stort samhällsengagemang. Vi har en väldigt varm historia där det här är en naturlig del av vår verksamhet, säger han.

Att gå igenom ansökningarna är ett digert jobb. Alla som söker om sponsring beviljas inte pengar och de som får pengar brukar oftast få en summa på mellan 5 000 och 25 000 kronor.

Att man just väljer att stötta föreningslivet har sina anledningar. Ett rikt föreningsliv bidrar enligt Johan Widerström till att en plats blir mer attraktiv att bo på. 

Den största delen av pengarna delas ut till det lokala föreningslivet men även näringslivsorganisationer kan få ta del av kakan. En ambition från banken är att pengarna ska fördelas proportionerligt mellan de olika verksamhetsområdena Kinda, Ydre och södra Linköping. Andra faktorer som det tas hänsyn till är fördelningen mellan inriktningen på de verksamheter som söker stöd. En annan faktor som man tittar på vid ansökningarna är hur många som kan få glädje av pengarna.

Enligt Johan Widerström vill banken vara en lokal kraft att räkna med.

– Vi lever ju verkligen för att vara en sparbank och en sparbank finns till för våra kunder. Dels att ska vi vara en bra bank naturligtvis. Men vi vill även hjälpa till med att driva utvecklingen i vår lokala bygd, i den region som vi verkar i.

Johan Widerström, vd Kinda-Ydre Sparbank.
Johan Widerström, vd Kinda-Ydre Sparbank.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!