Barnsektion återupplivad i lokal fotbollsklubb

Numera är det inte en självklarhet att engagera sig ideellt i föreningslivet och ledarbristen i Sveriges fotbollsklubbar är vida omtalat. Vidare sjunker antalet fotbollsspelare. En utveckling SK Lojal vill ändra på genom initiativet "Bollskoj".

SK Lojal har återupplivat sin barnsektion. Mellan konerna, Henrik Kernen, hans dotter Svea sparkar boll. Anton Karlsson och hans dotter Elsa, närmast kameran, ser på.

SK Lojal har återupplivat sin barnsektion. Mellan konerna, Henrik Kernen, hans dotter Svea sparkar boll. Anton Karlsson och hans dotter Elsa, närmast kameran, ser på.

Foto: Privat

Fotboll2020-07-07 14:56

Det senaste decenniet har SK Lojal saknat en barn- och ungdomssektion. Det har bara existerat ett representations- och ett reservlag. Därför fick lokalbon Madelene K. Askevik en idé om att återuppliva den på isen lagda ungdomsfotbollen. Hastigt och lustigt blev idén verklighet och i söndags genomförde klubben sin första träning för barn på bra många år. 

Initiativet ligger tre aktörer bakom: föräldrar, SK Lojal och Vena församling (Aspelands pastorat). 

– Jag önskade att mitt äldsta barn skulle börja spela fotboll, att få aktivera sig och träffa andra, springa av sig. Det finns många barn i Vena och uppenbarligen många andra föräldrar som tänker liknande, säger Madelene. 

Men den möjligheten saknades alltså på hemmaplan och Madelene ville helst att de skulle slippa att behöva ta sig till annan ort för att få rulla boll. 

– Man måste kunna leva i Vena också och inte bara bo här. Lojal är en anrik förening och det vi kan ge barnen här ger vi också tillbaka till samhället, det hänger ihop. 

Inbjudan skickades ut till alla folkbokförda barn i Vena inför återuppstarten. På söndagens träning dök totalt 23 barn upp, tre till sju år gamla. Hur stort intresset blir framöver återstår att se.  

– Jag är väl egentligen den minst idrottsintresserade av alla, haha. Men man måste börja någonstans och förhoppningsvis växer det så att vi ger den här föreningen liv.  

Till en början är det träning enbart på söndagar med fokus på lek, och det är föräldrar som ansvarar. Målsättningen är att så småningom ha terminsbaserade träningar med riktiga tränare. 

– Responsen från barnen blev olika. Vissa spelar redan fotboll i exempelvis Hultsfreds FK och har med sig fotbollen hemifrån medan andra inte har den erfarenheten av sporten. Men de allra flesta har en uppfattning om fotboll och att det är roligt att sparka boll.

I tider som dessa kan det vara extra viktigt för barn att få komma hemifrån en stund och fotbollen motverkar också stillasittande. 

– Under rådande omständigheter har många barn inte varit på förskolan på länge och då är värdefullt att få träffa sina kompisar genom fotbollen. Också föräldrar får komma ut och träffa andra vuxna, idrott förenar verkligen, säger Madelene. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!