Bekräftat: Covidfall på skola i Vimmerby

Första fallet av covid-19 inom skolans värld har nu bekräftats i Vimmerby kommun. Men några planer på att stänga den berörda skolan finns inte.

Under onsdagen bekräftades första fallet på en skola i Vimmerby kommun.

Under onsdagen bekräftades första fallet på en skola i Vimmerby kommun.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-11-11 13:31

Fallet är på Vimarskolan. Det bekräftar Ola Karlsson, barn- och utbildningschef.

Information har gått ut till vårdnadshavare och medarbetare på skolan.

– Informationen har gått ut till samtliga berörda vid 11-tiden i förmiddags, ungefär en kvart efter att vi fått informationen. Vi fick informationen från den berörda, så det var inte via smittskydd, berättar Ola Karlsson.

Nu fortsätter skolan att vidta de åtgärder som redan finns på plats sedan pandemins början.

– Det vi har identifierat av de riskbedömningar som finns på enheten utifrån deras förutsättningar och de åtgärderna de gör för att minimera smittspridning kommer vi att fortsätta med, säger han och fortsätter:

– Det blir extra viktigt att hålla sig till de här allmänna råden och riktlinjerna som vi följer, både för medarbetare men också vårdnadshavare och elever, det blir ännu mer väsentligt i ett sådant här läge där vi vet att vi har en bekräftad smitta på skolan. 

Ola Karlsson betonar vikten av att rutiner följs på plats i skolan, men också att vårdnadshavare och elever tar sitt ansvar och stannar hemma om man har symtom. 

Det finns inga planer på att stänga skolan?

– Att stänga skolan finns det inga planer på i nuläget, det gör det inte för någon skola. Får vi en händelse med att vi har en smitta på en skola så har vi åtgärder igång att förhindra smittan så mycket som möjligt och det kommer vi att fortsätta med. Det blir ju som sagt ännu viktigare i ett sånt läge att hålla sig till det att man inte slappnar av varken som elev eller som personal på skolan, utan att vi håller oss kring de rutiner vi har, säger Ola Karlsson.

Första fallet i skolans värld - vad tänker du om det? Finns det en oro?

– Ja, det är klart att det gör. Någonstans har vi alla haft med oss sedan i våras att det kanske bara är en tidsfråga innan det händer, men sen har ju givetvis en förhoppning väckts i och med att vi har varit förskonade under en ganska lång tid, att vi kanske inte blir drabbade på samma sätt som många andra kommuner. 

– Men nu har vi blivit det och det sprids ju mer och mer i Kalmar län och det är därför som Folkhälsomyndigheten tillsammans med smittskydd har fattat beslut om de här förstärkta lokala allmänna råden, det är ju för att man ser den här tendensen till en ökad smittspridning i hela länet och nu är vi drabbade i Vimmerby också, säger Ola Karlsson.

"De åtgärder som vi har egentligen haft sedan pandemins början är de som vi fortsätter med, det är åtgärder för att förhindra smittspridning." säger Ola Karlsson, barn- och utbildningschef.
"De åtgärder som vi har egentligen haft sedan pandemins början är de som vi fortsätter med, det är åtgärder för att förhindra smittspridning." säger Ola Karlsson, barn- och utbildningschef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!