Beskedet: Ännu ett jätteevent för barn läggs på is

Spöksmyget läggs till raden av familjearrangemang som läggs på is. ”Vi kan inte garantera att det inte blir trångt, det var ett lätt beslut att ställa in i år”, säger initiativtagaren Carita Thörn.

Carita Thörn har dragit storpublik - och samlat in runt 10 000 kronor - på de senaste årens Spöksmyg. Pengar som går till Min Stora Dag. I år väljer hon att ställa in.

Carita Thörn har dragit storpublik - och samlat in runt 10 000 kronor - på de senaste årens Spöksmyg. Pengar som går till Min Stora Dag. I år väljer hon att ställa in.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström/Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-10-29 06:00

Corona har slagit hårt mot hennes välgörenhetsarbete. De två senaste höstarna har Spöksmyg i Gästgivarehagen dragit mängder av barn och vuxna på spökjakt.

Första året kom uppskattningsvis tusen personer, i fjol runt 800. Ett coronasäkert arrangemang känns omöjligt, trots att man vistas utomhus, menar Carita Thörn.

– Det har varit ett lätt beslut att ställa in. Säkerheten först, och jag vill absolut inte bidra till någon ökad smittspridning i Vimmerby. Alla måste tänka till. Det är smala stigar i hagen och det kan lätt bli trångt när man ska springa omkring i mörkret. Att sitta och dricka varm choklad i paviljongen känns inte heller som ett alternativ när det kan bli så mycket folk.

Med många små barn är det heller inte något alternativ att dela in i grupper, säger hon.

– Det går inte att dra ut för mycket i tid, och det är ändå svårt att garantera att det inte blir stopp. Vi vågar inte.

Sedan Carita Thörn började ordna evenemang för att samla in medel till stiftelsen Min Stora Dag har hon legat på 75 000-80 000 kronor per år i snitt. Men 2020 har hon inte kunnat ordna mer än två loppisar.

– Jag kanske har samlat in 10 000 kronor i år, och har ställt in det mesta. Hur det blir nästa år vet jag ju inte, men det blir i alla fall ingen Barnens Dag. Det är för mycket jobb för att lägga planering på något som kanske inte blir av. Det är förstås tråkigt, men det är viktigt att alla tar ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!