Beslut om bevattningsförbud: Förbrukningen ökat markant

Från och med 1 juli är det bevattningsförbud i Hultsfreds kommun. "Vi gör det för att säkra dricksvattenförsörjningen", säger David Nelson, driftschef på ÖSK.

"Tillgången till vatten är inte en obegränsad resurs", påminner David Nelson. Nu införs bevattningsförbud i hela Hultsfreds kommun för att säkra dricksvattentillgången.

"Tillgången till vatten är inte en obegränsad resurs", påminner David Nelson. Nu införs bevattningsförbud i hela Hultsfreds kommun för att säkra dricksvattentillgången.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-06-30 17:00

Beslutet om bevattningsförbud togs på tisdagen av förbundsdirektionen för ÖSK.

– Grundvattensituationen är under de normala, så från och med onsdag gäller bevattningsförbud tills vidare, säger David Nelson.

Det var de rådande låga grundvattennivåerna som fick direktionen att ta beslutet. Det i kombination med höga förbrukningar samt det varma och torra vädret.

– Vi har märkt det, att under den här varma perioden har det gått åt jättemycket vatten. Vattenförbrukningen ökar markant på grund av mycket bevattning och fyllning av pooler, säger David och fortsätter:

– Tillgången till vatten är inte en obegränsad resurs och vi vet inte hur mycket nederbörd vi får, därför agerar vi förebyggande för att undvika brist på dricksvatten.

Bevattningsförbudet innebär att privatpersoner inte får använda vattenslang eller vattenspridare för vattning. 

– Vattenkanna går bra att använda, men vattna gärna sparsamt ändå, uppmanar David Nelson.

På kommunens hemsida informeras dock om att verksamheter som har andra behov än ovan nämnda användningsområden, där tillgång till kommunalt dricksvatten krävs, behöver söka ett tillstånd för detta.

Dessutom kommer viss användning av dricksvatten tillåtas under bevattningsförbudet för verksamheter och privatpersoner som behöver genomföra fasadtvätt och taktvätt inför målningsarbete. Dessa arbeten är anmälningspliktiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!