Betryggande besked för pedagoger: "Efterfrågat"

Under måndagen meddelande folkhälsomyndigheten att riktlinjerna förändras för symptomfria barn som bor tillsammans med någon som smittats av covid-19.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendation, att även yngre barn ska stanna hemma från förskolan när någon i familjen är sjuk i Covid-19, syftar till att personalen ska kunna fokusera på pedagogiken.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendation, att även yngre barn ska stanna hemma från förskolan när någon i familjen är sjuk i Covid-19, syftar till att personalen ska kunna fokusera på pedagogiken.

Foto: Rolf Jönsson/arkiv

Hultsfred2020-12-01 18:00

Nu rekommenderas även yngre barn och elever att stanna hemma om de bor med någon som har covid-19, precis som äldre elever sedan tidigare rekommenderas att göra. Enligt folkhälsomyndighetens pressmeddelande syftar detta till att personalen ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet. 

Emma Roos Simonsson är verksamhetschef för förskolorna i Hultsfreds kommun och bekräftar att det är ett välkommet besked.

– Det har absolut varit efterfrågat från pedagoger, främst utifrån att det är svårt att säkerställa lämningar och hämtningar, framför allt när det gäller yngre barn. Många små barn behöver bli överlämnade från famn till famn och hur gör man det coronasäkert?, säger hon. 

Förskolan har sedan tidigare vädjat till föräldrar att hålla sina barn hemma om någon i familjen är sjuk. 

– Framförallt hos pedagogerna så tryggar den här rekommendation deras inre känsla, oron i att vara nära någon som kan bära på smitta, säger Simonsson. 

Det verkar som att det finns en förståelse hos föräldrar för att hålla sina barn hemma så mycket som möjligt, och i kombination med en ökad smittspridning som gör att fler stannar hemma är läget stabilt, men fortfarande är inte jul- och nyårsledigheterna för förskolepersonalen klara.

– Det är fortfarande ett tufft läge, och vi tittar på hur vi ska lösa jul och nyår. Vi jobbar efter att vi inte ska behöva slå samman verksamheter, men det är avgörande hur många barn vi ska ha i verksamheten, säger Simonsson.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!