Blomsterprakt i örtagård - men det krävs mycket vatten

Det blomstrar för fullt i Örtagården. Men det går också mycket vatten. I över 20 år har Lotta Rosander och Lena Axelsson jobbat idéellt för att skapa Örtagården på Bolagsområdet.

Då och då  kan det vara skönt att sätta sig ner en stund och pusta. tycker Lotta Rosander och Lena Axelsson. Gärna då i den vita soffan i skuggan under den stora Clematisbusken.

Då och då kan det vara skönt att sätta sig ner en stund och pusta. tycker Lotta Rosander och Lena Axelsson. Gärna då i den vita soffan i skuggan under den stora Clematisbusken.

Foto: Olof Carlson

Virserum2021-07-24 10:00

– Men jag tror aldrig den har varit så frodig som nu, säger Lotta Rosander och rätar på ryggen. Hon kastar några vissna blad i en hink. 

Tillsammans med Lena Axelsson är hon mitt uppe i den dagliga förmiddagsritualen. Fyra, fem timmar om dagen brukar det bli. Precis som varje förmiddag hela sommaren lång, ja till framme i september någon gång, då brukar det lugna ner sig lite. Så det är en lång säsong, speciellt som den börjar lite försiktigt redan i januari.

– Vi köper inte mycket växter, säger Lotta Rosander, vi sår och driver upp det allra mesta själva. Och vissa växter ska sås tidigt.

undefined
Blomsterprakt, färg och form. Det finns över 1000 olika växter, tippar Lotta Rosander.

Den här förmiddagsrutinen handlar mycket om vatten. Att bära vatten framförallt. Bara till att vattna pergolan på bolagsområdet går det åt 100 kannor. 50 på var sida. Så det blir en hel del travande med vattenkannor.

Men ändå inte så mycket nu som tidigare.

– Förra året fick vi tillstånd av länsstyrelsen att ta upp vatten ur ån, berättar Lotta Rosander. Så nu har vi en pump som hjälper oss.

Men de kommer inte ifrån kannorna helt. De behövs inne i själva örtagården, där växtligheten är så frodig att det nästan är svårt att komma fram.

undefined
Humlor och bin trivs också bland växterna. Här finns flera olika sorters bin, både vilda och tama. Och Humlor förstås. Massor av dem.

Genom åren har Örtagården vuxit till sig ganska rejält. Både till yta och omfång. Hur många olika sorters växter det finns här är det väl knappast någon som vet. Men Lotta Rosander tippar på att det handlar om tusen. Minst.

Men då räknar hon in årets nysatsning.

– Vi har planterat Dahlior där borta, säger hon. De är riktigt stora och fina.'

En annan nyhet i trädgården är Solrosorna. Den första - och största sträcker sig lång över vedbodstaket och lyser som en sol i grönskan.

undefined
Solrosor är en av årets nyheter. Och visst lever den upp till sitt namn, där den lyser mitt i all grönskan.

Genom åren har växtligheten i Örtagården också förändrats. I början var det mycket fokus på örter, kryddväxter och liknande. De finns naturligtvis kvar, men tyngdpunkten har vägt över till sommarblommornas favör numera.

undefined
Fjärilar i massor fladdrar omkring. De gillar den här örtagården.

Där det finns blommor, finns det också insekter. Bin, humlor och inte minst fjärilar i massor trivs i örtagården. Det surrar för fullt bland blommor och blad.

– Här finns både honungsbin och vildvin, säger Lotta Rosander. De trivs här. Det är tydligt.

Bin och Humlor är dessutom inte de enda som trivs i Örtagården. Det gör besökarna också. Det är en hel del besök på området så här års och många tar en tur genom örtagården.

– Många av dem sitter en stund på vår vita soffa, säger Lotta Rosander. 

Mitt uppe i den dagliga förmiddagsrutinen. Fyra fem timmar varje förmiddag hela sommaren går åt för att hålla Örtagården i skick.
Mitt uppe i den dagliga förmiddagsrutinen. Fyra fem timmar varje förmiddag hela sommaren går åt för att hålla Örtagården i skick.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!