Brand i bastu hotade bostadshus–"Det gick rasande fort"

Jakob Fahlstedt tänkte ta en bastu vid fritidshuset i Östantorp utanför Vimmerby på torsdagskvällen. Så blev det inte. Istället fick han och räddningstjänsten jobba febrilt med att rädda huset – samtidigt som den fristående bastun brann ner till grunden.

Det närliggande fritidshuset klarade sig, men bastun brann upp.

Det närliggande fritidshuset klarade sig, men bastun brann upp.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-04-08 21:50

Jakob Fahlstedt, som till vardags bor i Stockholm, tände upp i den vedeldade bastun. Men den trevliga torsdagskvällen förvandlades snabbt till någonting helt annat. Av okänd anledning började det brinna inne i bastun.

– Jag såg inifrån huset hur det slog gnistor från bastun. När jag öppnade dörren brann det i väggen. Det fanns inget att göra, det gick rasande fort, berättar han.

Räddningstjänsten larmades till Östantorp klockan 19:40. Spridningsrisken var stor och branden hotade även bostadshuset.

– Räddningstjänsten var snabbt på plats och som tur var låg vinden ifrån huset. Men visst var det en svettig halvtimme innan de fick kontroll på branden.

Ola Ståhlgren är jourhavande räddningschef:

– När vi kom till Östantorp var bastun i stort sett övertänd. Vårt fokus var att rädda boningshuset, som bara låg tio meter bort. Och det gick vägen. Styrkan från Locknevi var först på plats och kylde ner huset för att inte branden skulle sprida sig. Det var en kraftig strålningsvärme från bastun i det läget.

– Sedan fick vi kontroll på lågorna från bastun, och även om den brann ner till grunden gick insatsen bra utifrån förutsättningarna.

Arbetet avslutades vid 22-tiden på kvällen. Någon orsak till branden har ännu inte klarlagts, men enligt Ola Ståhlgren slogs strömmen ut på fastigheten i samband med branden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!