Branden utanför Lönneberga: "Extremt besvärlig terräng"

Branden kunde redan under fredagskvällen konstateras vara under kontroll men räddningstjänsten har fortsatt arbetet efter det.

4 styrkor kämpade under gårdagen med skogsbrand väster om Lönneberga.

4 styrkor kämpade under gårdagen med skogsbrand väster om Lönneberga.

Foto: Olof Carlsson

Lönneberga2021-06-19 09:48

– Vi la en nattplanering med vad vi ville uppnå och personalen som varit med från början gick hem klockan 22.00. Den prognosen vi la och de insatser där vi har jobbat med vattenspridare ute i skogen och med markpersonal som har jobbat över natten, har fått en väldigt bra effekt, säger Ulf Bowein på räddningstjänsten i Hultsfred.

Läget känns fortsatt stabilt även efter nattens arbete.

– Vi anser att vi har säkrat alla kanter och börjat jobba oss in från kanterna, in mot brandområdet. Branden är omringad och vi har ingen brandspridning och inga öppna lågor just nu. 

Rådande väderförhållanden gör dock att det finns en risk för att branden kan börja sprida sig under dagen.

– Det vi är lite oroliga för är att temperaturen nu stiger, solen värmer upp och vinden ska tillta i det här området under dagen. Då vill vi verkligen säkerställa att det som pyr och glöder inne i själva brandområdet säkras så att inte vinden tar med sig glöd ut från den här brandområdet så vi får ytterligare bränder. Men själva brandområdet är säkrat, berättar Bowein.

Hur länge planerar ni att stanna?

– Det skift som jobbar dag jobbar till 16.00 och sen kommer vi behöva ha någon styrka som kommer ut efter det. Det blir avgörande de närmaste timmarna vad som händer med vinden och sedan ska vi också ha en dialog med markägarna vilken kapacitet de har att ta över för efterbevakning. Med största sannolikhet kommer vi ha någon person kvar under det här dygnet iallafall.

Värmen under gårdagen och platsen för branden har varit en utmaning för räddningstjänsten men något de enligt Bowein hanterat med bravur.

– Personalen har varit fantastisk. Det här är en extremt besvärlig terräng och på höjder och dessutom med 35 graders värme, säger Ulf Bowein. 

Svårframkomlig terräng gjorde det svårt för räddningstjänsten att först lokalisera branden.
Svårframkomlig terräng gjorde det svårt för räddningstjänsten att först lokalisera branden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!