Brev delas ut varannan dag – detta gäller för Vimmerby

Postnord börjar snart med varannandagsutdelning av brev. Men för Vimmerby dröjer nyordningen till nästa år.

Brevbärarna ska i framtiden alternera mellan två distrikt. Varannan dag delar de ut post i distrikt 1, varannan i distrikt 2.

Brevbärarna ska i framtiden alternera mellan två distrikt. Varannan dag delar de ut post i distrikt 1, varannan i distrikt 2.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nyheter2021-01-13 14:34

Postnord har under hösten testat att dela ut brev varannan dag i Lund och Kävlinge. Planen är att successivt göra likadant i resten av landet, med start i Skåne den 1 februari. 

Göteborgsregionen och Stockholm står näst på tur och enligt den preliminära planen införs varannandagsutdelning i Vimmerby någon gång under 2022. Västervik och Vimmerby ingår liksom ett stort antal andra mellanstora städer i ett bälte från Karlstad till Kalmar, i förändringens femte fas, av totalt sex.

Den försämrade servicen gäller bara brev. Paket kommer även fortsättningsvis att delas ut varje dag, liksom expressförsändelser och post till postboxar.

Bakgrunden är att allt färre svenskar skickar pappersbrev. Volymen har sedan millennieskiftet gått ner med över 50 procent. I Danmark har minskningen varit ännu mer drastisk – över 80 procent – och där delas nu breven ut endast en gång i veckan.

– För många är det i dag viktigare att kunna få sina e-handlade paket alla vardagar än att brevbäraren ska passera postlådan varje dag, säger Mathias Krümmel, chef för Postnord Sverige, i ett pressmeddelande.

På sikt är det tänkt att Postnord ska kunna minska personalen med cirka 25 procent.

Post- och telestyrelsen har följt Postnords test i Lund/Kävlinge och intervjuat 1 200 boende. 84 procent sade sig inte ha påverkats alls av förändringen och majoriteten var positiv. Mest negativa var egenföretagare och personer i åldrarna 45–64 år.

Tidningsföretag som delar ut tidningar via Postnord har protesterat mot förändringen.

Färre brev och fler paket ligger bakom Postnords omorganisation.
Färre brev och fler paket ligger bakom Postnords omorganisation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!