Konkurs ledde till brottsmisstanke: "Ingen bokföring"

Konkursförvaltaren Magnus Nedstrand har, under Folkets hus-föreningens konkurs i Kisa, inte fått del av någon bokföring. Nu anmäler han ärendet till Ekobrottskammaren.

Under konkursförfarandet av Folkets hus-föreningen i Kisa har ingen bokföring eller andra räkenskaper hittats.

Under konkursförfarandet av Folkets hus-föreningen i Kisa har ingen bokföring eller andra räkenskaper hittats.

Foto: Lars-Göran Bexell

Kisa2021-09-17 08:00

Vad som har hänt under de senaste fem åren, efter styrelsens försök att avveckla föreningen, är oklart. På grund av obetalda skatteskulder på 61 000 kronor valde Skatteverket att i våras initiera ett konkursförarande

Sedan dess har konkursförvaltaren Magnus Nedstrand, från advokatfirman Delphi, försökt att bringa klarhet i frågan.

undefined
Konkursförvaltaren Magnus Nedstrand, från advokatfirman Delphi, har under konkursen inte fått ta del av någon bokföring eller några räkenskaper.

– Konkursen är avslutad men föreningens styrelse har inte kunnat överlämna någon bokföring eller några räkenskaper. Enligt svensk rätt har de som bedrivit bolag eller ekonomisk förening skyldighet att spara all bokföring i minst sju år, förklarar Nedstrand.

Samtidigt har omständigheterna kring föreningens konkurs varit röriga.

– Verksamheten upphörde för ganska många år sedan och det har varit en gammal styrelse som har stått på pappret. Man har nog tänkt att allt löser sig men det är ingen som riktigt har tagit tag i det. Ett annat dilemma i föreningen är att en av styrelsemedlemmarna nyligen gick bort, konstaterar Nedstrand och fortsätter:

– Dessvärre hindrar det inte att bokföringen ska finnas och som förvaltare måste jag agera på den lägsta graden av brottsmisstanke.

Enligt Ekobrottsmyndigheten kan bokföringsbrott rendera i allt från böter till sex års fängelse – beroende på allvarsgraden.

Vem kan ställas till svars för brottet i det här fallet?

– Det får jag som konkursförvaltare inte svara på, det är upp till Ekobrottskammarens åklagare att bestämma vem de ska inleda förundersökning mot eller inte. Huvudregeln, oavsett om det är ett bolag eller en förening, är att styrelsen har ett gemensamt ansvar för att saker och ting ska vara korrekta, förklarar Nedstrand och fortsätter:

– Ansvaret läggs på den senast registrerade styrelsen. Har man anmält sitt utträde ur styrelsen är man inte längre ansvarig.

undefined
Ekobrottskammaren i Linköping kommenterar inte huruvida de går vidare med Folkets hus-ärendet.

Hur Ekobrottskammaren väljer att gå vidare med ärendet, och hur de bedömer brottet, är oklart.

– Vi lämnar inte ut den typen av information, säger pressansvariga Niklas Ahlgren.

När vi når en av de två personer som på pappret stod som föreningens styrelse avböjs kommentar.

– Jag vill inte lämna några kommentarer. Jag sa ifrån mig alla uppdrag för föreningen och var inte med mot slutet, och det har varit väldigt rörigt. Jag vet ingenting om vad som har gjorts sedan dess, säger styrelsemedlemmen.

Karta: Gamla Kisa Folkets Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!