Brunegård tog upp reglerna kring ALV

Olika lagar och regler kommer att gälla för olika delar i Astrid Lindgrens Värld när de nya och mer träffsäkra reglerna träder i kraft. Det beskedet gav kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) under en riksdagsdebatt på tisdagen.

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) från Vimmerby är nöjd med svar och besked som kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) gav henne i riksdagen.

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) från Vimmerby är nöjd med svar och besked som kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) gav henne i riksdagen.

Foto: Arkiv

Vimmerby2021-05-05 17:48

– Det som kommer att hända när beslutet om de mer träffsäkra reglerna väl är taget är att restauranger i Astrid Lindgrens Värld kommer att regleras enligt restauranglagen. Teaterverksamheter kommer att falla inom ramen för publikreglerna. Men själva evenemangsparken kommer att lyda under samma regler som andra nöjesparker. Då kommer vi ifrån den olikhet som rådde förra året. Nu hamnar vi i en mer logisk situation, och det blir inte för stora skillnader mellan olika delar av verksamheterna, sade hon i en debatt föranledd av en interpellation från Gudrun Brunegård (KD)

Amanda Lind hänvisade även till regeringens uppdaterade förslag som ger möjlighet till 500 sittande i en publik utomhus när det nya regelverket väl träder i kraft.

I debatten pekade Gudrun Brunegård på flera oklarheter trots det nya regelverket som är på gång.

– Astrid Lindgrens Värld är en teaterpark med sju scener på ett område som motsvarar 22 fotbollsplaner. I samråd med länsstyrelsen planerar man nu för att öppna dessa scener med anvisade platser och smittsäkra avstånd, sade hon och ifrågasatte varför just 500 personer blivit maxtak 

– Scenerna för Villa Villekulla och Katthult är byggda för 2 000 sittande åskådare. Där skulle man mycket väl kunna ha fler grupper med upp till 600 personer sammanlagt och ändå kunna hålla goda avstånd mellan platserna. Vad gör just 500 till den optimala avvägningen? undrade Brunegård.

– Tanken är att Folkhälsomyndigheten ska komplettera dessa deltagartak med föreskrifter som till exempel skulle kunna handla om avstånd mellan sittplatser och hur många man får sitta i sällskap. Det innebär de facto att en arenas eller en lokals beskaffenhet eller yta kommer att kunna påverka hur många man får ta in, svarade Amanda Lind.

Gudrun Brunegård var nöjd med det svaret och särskilt över beskedet att olika delar i verksamheten faller under olika lagar och bestämmelser.

– Det är ett väldigt välkommet besked. Man har upplevt att man har hamnat i kläm mellan olika regler, och så hamnar man i den minsta tratten, så att säga. Detta ger helt nya möjligheter till planering inför sommaren.

När de nya bestämmelserna träder i kraft och vilka nivåer som ska gälla då är ännu inte spikat. Nästa pressträff med berörda myndigheter hålls tisdag den 11 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!