Butikerna som klätt Vimmerby i 140 år

Två av Vimmerbys mest anrika butiker, Kahnli kläder och Stuneks, fyller 70 i år. Vi har träffat ägarna och pratat om dåtid, nutid och att driva butik som livsstil.

”I framtiden drömmer jag om att driva en lite mindre butik där jag säljer Stetsonhattar”, säger Anne-Marie Kahnlund Hällmar som fyllt 66 år.

”I framtiden drömmer jag om att driva en lite mindre butik där jag säljer Stetsonhattar”, säger Anne-Marie Kahnlund Hällmar som fyllt 66 år.

Foto: Josefine Antonsson

Familj2021-04-10 09:00

En maxad butik, där det på flera sätt känns som att tiden stått stilla. Så kan Kahnli kläder i Vimmerby beskrivas. Varje millimeter av butiksytan i det gamla huset utnyttjas, och från golv till tak trängs klassiska kläder med hattar och accessoarer. 

– Vi säljer uteslutande kläder av hög kvalitet. Pappa lärde mig känna vad som är kvalitet, det har vi alltid varit noga med, säger Anne-Marie Kahnlund Hällmar, som drivit butiken i hela 30 år. 

Anne-Marie berättar att Kahnli kläder varit i familjens ägo sedan starten 1951. Själv fick hon butikslivet med modersmjölken. 

– När jag föddes hade vi tre mindre butiker. En här i Vimmerby, en i Hultsfred och en i Södra Vi. Butiken i Södra Vi skötte mamma. Hon ammade mig på övervåningen och fick ibland avbryta amningen för att gå ner och expediera. 

Under skoltiden arbetade Anne-Marie i butiken varje lov och varje lördag. Men att hon skulle ta över var inte självklart.

– Nej, jag utbildade mig till sjuksköterska och jobbade i vården i tio år. Det var jätteroligt, men jag längtade tillbaka. Så sedan 1991 jobbar jag här på heltid, och nu går det inte att lämna.

Det Anne-Marie uppskattat mest genom åren är kontakten med kunderna. Hon beskriver butiken som ett hem, där kunderna blir som ens familj. Många av är riktiga stammisar, som återkommer år efter år. Vissa kommer långväga ifrån för att köpa kläder. 

– Jag har tyckt om att få åka på mässor också. Att göra inköp, och förhoppningsvis köpa rätt. Det har varit väldigt intressant. 

Att butiken krävt mycket arbete sticker Anne-Marie inte under stol med, och när barnen var små var det inte alltid enkelt att få ihop livet. Sonen John fick ibland vara med på jobbet.   

– Han brukade sitta i skrädderiet och leka med tygbitarna från avklippta jeans. Men barnen har aldrig varit intresserad av att ta över butiken. De har sett att det är mycket jobb och svårt att få ekonomi i det.   

Coronapandemin har lett till att Kahnli kläder haft det tufft senaste året. Inte minst eftersom många av kunderna är 70 plus. 

– Dessvärre ser det inte alls bra ut. En ekonomisk människa hade förmodligen stängt butiken. Men det vill jag inte, det skulle kännas som att ge upp, säger Anne-Marie. 

I stället kämpar hon vidare – och planerar trots allt att fira butikens 70-årsjubileum. 

– Jag vet inte riktigt hur än. Men jag ska absolut försöka hitta på något. 

En annan 70-årig butik finns bara ett stenkast därifrån, i nya, ljusa lokaler vid torget. Egentligen hade Petra Pettersson, som drivit Stuneks ända sedan år 2000, tänkt stänga ner och satsa på en ny karriär som fotvårdare. I stället blev det en nysatsning – tack vare dottern Anna Pettersson som klivit in och tagit över driften. 

– Jag hade inte riktigt drivet som krävdes för att fortsätta själv. Men Anna har framåtandan. Hon breddar och kommer med nya idéer medan jag står för basen, säger Petra. 

– Så här långt har det gått jättebra att jobba ihop, fyller Anna i. Jag hade egentligen tänkt byta bransch också, efter att jag sålt min del av Boston, där jag jobbade tidigare. Men så frågade mamma om jag ville testa att jobba med henne och det var jätteroligt. 

Testet föll med andra ord väl ut – och även om Petra och Anna har ett tufft år bakom sig på grund av pandemin ser de positivt på Stuneks framtid. 

– Vi ser många möjligheter framöver. Grunden är densamma som förut, men vi har breddat sortimentet med lite barnkläder och barnprylar. Vi håller även på att öppna webbshop, det efterfrågas bland annat av våra sommarkunder, säger de. 

Att det är en speciell livsstil att driva butik är Anna och Petra eniga om.

– Man är ju Stuneks. Vissa tror till och med att jag heter det, skrattar Petra. 

– Jag kommer ihåg när vi gick på ICA som barn och vi fick stanna hela tiden för att du träffade massa folk som du skulle prata med, minns Anna.

Något annat hon minns tydligt är Petras prat om BH-storlekar och dekalen som satt på familjens bil som sa att ”7 av 10 kvinnor har fel BH-storlek”. 

– Jättepinsamt! 

Att det skulle vara mer slitsamt att driva butik än att ha ett mer ”vanligt ”jobb tycker dock varken Anna eller Petra. 
– Man låser vid 18 och går hem. Jag har alltid varit noga med att inte ta med jobbet hem. Och på lördagar jobbar vi inte. Då umgås vi bara och har trevligt med kunderna, säger Petra.

Tre generationer på butiksinvigningen i höstas. Fr.v Petra Pettersson som driver Stuneks tillsammans med dottern Anna, i mitten. På nypremiären kom mormor Anita Nilsson med blommor.
Tre generationer på butiksinvigningen i höstas. Fr.v Petra Pettersson som driver Stuneks tillsammans med dottern Anna, i mitten. På nypremiären kom mormor Anita Nilsson med blommor.
Historik

1951 öppnade Strumpor och trikå på Storgatan i Vimmerby. Butiken bytte senare namn till Stuneks. 1973 flyttades den till Stora Torget 8, år 2000 tog Petra Pettersson över. Sedan november 2020 finns Stuneks på Stora torget 7.

Kahnli kläder öppnade samma år, 1951, av skräddare Erik Kahnlund och en kollega till honom. Från början fanns tre mindre butiker – i Vimmerby, Södra Vi och Hultsfred. Sedan 1991 driver Anne-Marie butiken Kahnlund Hällmar butiken, som finns på Storgatan 27 Vimmerby. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!