Bygglovet godkänt: Då ska Tres mobilsatsning stå klar

Varken medborgarna eller kommunen har något att erinra mot en ny mobilmast i Kisa. Nu, när bygglovet godkänts, påbörjar mobiloperatören Tre sin miljonsatsning.

Den nuvarande masten, som ligger i skogspartiet väster om Kisa kyrka, är fullbelagd. Därför vill mobiloperatören Tre bygga en ny.

Den nuvarande masten, som ligger i skogspartiet väster om Kisa kyrka, är fullbelagd. Därför vill mobiloperatören Tre bygga en ny.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-10-29 10:00

– Vi beställer allt material, sätter igång arbetet och planerar driftsättning under våren 2021. Det finns fortfarande möjlighet för sakägare att överklaga men det är en risk vi är beredda att ta, berättar kommunikationsdirektören Mårten Lundberg.

Det var en enig samhällsbyggnadsnämnd (sbn) som slog klubban i bordet och godkände mobiloperatörens ansökan. En av förutsättningarna var att Tre ändrar den ursprungliga placeringen ett antal meter i syfte att bevara flera äldre träd. Ett annat krav var att området även fortsatt ska vara tillgängligt för allmänheten.

– Rent politiskt ser vi positivt på att kunna utöka och förbättra mobiltäckningen i kommunen, något som är av allmänt intresse. Inga synpunkter från närboende och sakägare har kommit in, berättar sbn-ordföranden Mikael Österling (L).

undefined
Tres kommunikationsdirektör Mårten Lundberg meddelar att masten ska vara driftsatt våren 2021.

Enligt Lundberg kommer projektets prislapp att landa på drygt en miljon kronor. Masten ska vara 42 meter hög, vara 4G- och 5G-rustad och ge möjlighet för andra operatörer att hyra in sig.

– Det finns ett behov i kommunen och det här innebär en avsevärd ökning av kapaciteten. Visst är det ett sätt att ta fler marknadsandelar men det här är något positivt för invånarna oavsett vilken operatör man har.

Kommer de närboende att märka av byggnationen?

– Det är väl framförallt under markarbetet, när vi tar ned träd och anlägger betongfundamentet, som det kommer att märkas. När själva tornet kommer brukar det gå ganska fort, avslutar Lundberg.

Karta: Mobilmasten, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!