(C): "Beslut om barnomsorg på obekväma tider är taget"

"I och med att beslut om att erbjuda barnomsorg på obekväma arbetstider tagits, så är detta en ickefråga. Det vi undersöker är hur behovet ser ut", skriver tre C-ledamöter i barn- och utbildningsnämnden, som svar på Jens af Ekenstam Stenmans (V) kritik.

"Att Vänsterpartiet hävdar att det är lagbrott att inte ha barnomsorg nattetid är direkt felaktigt", skriver tre centerpartistiska ledamöter i barn- och utbildningsnämnden.

"Att Vänsterpartiet hävdar att det är lagbrott att inte ha barnomsorg nattetid är direkt felaktigt", skriver tre centerpartistiska ledamöter i barn- och utbildningsnämnden.

Foto: Mikael Andersson

Debatt2021-06-15 10:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Jens af Ekenstam Stenmans inlägg om barnomsorg på obekväma arbetstider.

Vimmerby kommun har tagit beslut om att införa barnomsorg på obekväma arbetstider i samband med att ny förskola byggs. Att undersöka behovet ser vi som en självklar del i att hushålla med våra ekonomiska resurser, samtidigt som vi ska erbjuda det som behovet visar. Det handlar inte som antyds om ovilja eller att motverka vårdnadshavare, snarare handlar det om ansvarstagande för både barn med omsorgsbehov och kommunen som helhet.

Att Vänsterpartiet hävdar att det är lagbrott att inte ha barnomsorg nattetid är direkt felaktigt. Skollagen säger:

”Förskola behöver inte erbjudas under kvällar, nätter, veckoslut eller i samband med större helger. Däremot ska kommunen sträva efter att erbjuda omsorg för barn under den tid de inte erbjuder förskola. Barnen ska då få omsorg så mycket som behövs utifrån föräldrarnas förvärvsarbete och familjens situation i övrigt”. (Källor: 8 kapitlet 3 § och 25 kapitlet 5 § skollagen.)

I och med att beslut om att erbjuda barnomsorg på obekväma arbetstider tagits, så är detta en ickefråga. Det vi undersöker är hur behovet ser ut.

Vi utgår ifrån barnkonventionen och barns rätt till vila och sömn, och att de ska vistas i en god miljö. Hur kommuner tänker och gör kring sängar, madrasser eller dylikt är en detaljstyrning som politiken inte ska syssla med, men man kan undra om vi vuxna skulle tycka att det var bra och hälsosamt att ligga på en madrass på ett golv under många timmar nattetid? Det fungerar under dagen när man tillbringar en kortare tid under vilan på förskolan (1-2 timmar) men inte under en så stor del av dygnet som nattetid. 

Peter Karlsson, Angelica Gunnarsson, Dennis Lindström

Centerpartister och ledamöter i barn- och utbildningsnämnden i Vimmerby