Centrala gatan stÀngs av: "Har blivit en institution"

För 25 Är sedan arrangerades Levande Torg i Kisa för allra första gÄngen. I Är, efter mycket om och men, blir det ett pandemianpassat "sommartorg" istÀllet.

Levande torg-arrangemanget i Kisa ersÀtts med ett sommartorg nÀr delar av centrala Torggatan stÀngs av. Det meddelar Gudrid Hansen, Peter Jonasson och Johan Isaxon frÄn handlarföreningen Kisa Handel & Service.

Levande torg-arrangemanget i Kisa ersÀtts med ett sommartorg nÀr delar av centrala Torggatan stÀngs av. Det meddelar Gudrid Hansen, Peter Jonasson och Johan Isaxon frÄn handlarföreningen Kisa Handel & Service.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-06-18 08:00

Det Àr inte en helt friktionsfri dialog som har lett fram till nyheten. Enligt Gudrid Hansen, centrumsamordnare för Kisa Handel & Service, har diskussioner förts med tjÀnstemÀn och politiker pÄ Kinda kommun sedan februari mÄnad. Mycket har varit osÀkert, för bara en vecka sedan sÄg det ut att inte bli nÄgot alls, men med ett beslut fattat av kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M) fick sommartorget en lösning. Om polisen godkÀnner kommunens ansökan stÀngs Torggatan i Kisa av under fem fredagar i juli.

undefined
Enligt Kisa Handel & Service har det inte varit en helt friktionsfri dialog med Kinda kommun. Kommunen har valt att inte vara med som arrangör i Är.

– UtifrĂ„n det vi vet i dag, med besked om lĂ€ttnader i restriktionerna, anser vi att det hade gĂ„tt att arrangera ett traditionellt "Levande Torg" men nu fĂ„r vi göra nĂ„got sĂ„ bra och positivt som vi bara kan sĂ„ att det inte blir pĂ„ samma sĂ€tt som förra Ă„ret. DĂ„ var det allmĂ€nt dystert pĂ„ torget, det var inte bra för handeln och inte trevligt för folk, men dĂ„ var det nödvĂ€ndigt med anledning av pandemin, förklarar Hansen.

I vanliga fall brukar Kinda kommun vara med som arrangör, sÄ blir inte fallet i Är. IstÀllet kliver Företagarna in som vÀrd för en av fredagarna. Resterande vÀrdar Àr, förutom Kisa Handel & Service, Àven kyrkorna och pensionÀrsföreningarna i Kisa. Som lÀget Àr nu kommer ingen scen, med tillhörande sittplatser, att byggas upp pÄ torget. DÀremot kan en trubadur komma att spela runt om i samhÀllet.

– 25 Ă„r av "Levande torg" har betytt mycket för Kisa. Det har blivit en institution, inte bara för Kindaborna, utan Ă€ven för folk runt omkring. Andra orter Ă€r förundrade över hur vi fĂ„r sĂ„ mycket folk till oss, konstaterar Hansen innan hennes föreningskollegor fortsĂ€tter:

– För mig, som har drivit ElbyrĂ„n, har det kanske inte inneburit att försĂ€ljningen ökat just de hĂ€r dagarna. DĂ€remot ser alla besökare att jag finns vilket Ă€r positivt den dag de vill ha en tvĂ€ttmaskin eller andra vitvaror, menar Peter Jonasson.

undefined
"Vi har lÀrt oss att hÄlla distansen under pandemin", konstaterar Johan Isaxon som menar att arrangemanget ryms inom de lÀttade restriktionerna.

– För oss pĂ„ Sandströms Mode, som har en annan typ av varor, mĂ€rks det en jĂ€tteskillnad i försĂ€ljningen, fyller Johan Isaxon i.

Det finns inte en risk, Àven om det Àr pandemianpassat, att anordna nÄgot i Är?

– Vi Ă€r ju sĂ„klart inte för att sprida nĂ„gon smitta men vi har, under den hĂ€r perioden, lĂ€rt oss hur vi ska hĂ„lla distansen. VĂ€ldigt mĂ„nga har ocksĂ„ fĂ„tt sin andra spruta. Blir det för trĂ„ngt fĂ„r vi se till att skingra och sprida ut besökarna, svarar Isaxon.

Kommunens förvaltning, med kommundirektören Sergei Sorokin, har dÀremot varit tveksamma till ett arrangemang.

– Ja, vi sĂ„g det som nĂ„got problematiskt. Just nu tillĂ„ts allmĂ€nna sammankomster med 100 personer utomhus och det Ă€r inte sjĂ€lvklart att man kan sĂ€kerstĂ€lla det pĂ„ torget. I juli kanske det blir 600 personer istĂ€llet – men det vet vi inte riktigt Ă€nnu, konstaterar han.

undefined
Torghandeln, som arrangeras varje fredag Äret om, kommer att Àga rum Àven under sommarens torgevenemang.

KommunalrÄdet Christer Segerstéen, som tog det slutgiltiga beslutet, resonerar annorlunda.

– Om inget dramatiskt hĂ€nder kommer restriktionerna att justeras ytterligare 1 juli och det gĂ„r att hantera pĂ„ torget. Visserligen rapporteras det en del om deltavarianten men smittspridningen har ju gĂ„tt ner den senaste tiden, konstaterar han.

Hur blir det med Levande Torg i framtiden, utan pandemin?

– SamhĂ€llsbyggnadsnĂ€mnden tog ju bort de hĂ€r delarna i sin budget inför 2021 sĂ„ det hĂ€r Ă€r en diskussion som vi kommer att ta politiskt under hösten – nĂ€r vi utvĂ€rderar vĂ„r verksamhet och planerar vad vi ska göra framĂ„t, svarar SegerstĂ©en.

Mer om restriktionerna

"Deltagartaken för de arrangemang som faller in under begreppen allmÀnna sammankomster och offentliga tillstÀllningar föreslÄs höjas ytterligare 1 juli. Det innebÀr att för inomhusarrangemang kan upp till 50 deltagare tillÄtas. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 300 deltagare tillÄtas. För arrangemang utomhus fÄr maximalt 600 deltagare tillÄtas om deltagarna inte anvisas en sittplats, respektive upp till 3 000 deltagare med anvisad sittplats". KÀlla: www.regeringen.se

Karta: Torggatan, Kisa
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!