De stigande elpriserna slår hårt mot landets kommuner. I Ydre kommun väntas elpriset stiga med 800 procent, något som SVT Nyheter Öst var först med att berätta.
– Budgeten är lagd på 50 öre/kWh. I nuläget finns prognoser på 400–450 öre/kWh. Det är en ökning med 900 procent. Skulle vi hamna på 4 kr/kWh kommer det underskottet att överskugga allt annat, sa Jonas Arpzell, ekonomichef på Ydre kommun, till SVT Nyheter Öst.
Han uttrycker samma oro när vi ringer för att ställa några frågor.
– Hur ska kommunen hantera detta?
– Hur mycket kan vi egentligen göra? Det är inte helt lätt att svara på den frågan. Vi måste förbruka så lite el som möjligt. Medborgarna i Ydre kommer denna vecka att få information om hur de kan spara el. Vi tjänstemän måste diskutera olika lösningar. Det handlar om att förändra drifttiderna. Kanske kan varannan lampa släckas. Alla sådana förslag måste konsekvensbeskrivas.
– Vad innebär det?
Det innebär att vi måste se över vilka konsekvenser det får för den kommunala verksamheten.
– Hur kommer chockhöjningen av elpriset att påverka kommunenes verksamheter?
– Vi kommer inte låta det påverka våra verksamheter. Vi har ju ansvar för barn och gamla. Men vi kan ju inte påverka om elen tar slut eller stängs av. Det finns en elbrist. Och stängs elen av, ja då blir det mörkt.
– Vad händer nu?
– Ansvariga inom VA-verksamheten har satt sig ner och börjat sätta sig in i saken. Men vi måste fundera på hur vi förhåller oss till vår elförbrukning. Det har visat sig lönsamt att spara.