Coronasmitta bland personal på hälsocentralen

En läkare på Vimmerby hälsocentral har testats positivt för covid-19. ”En handfull patienter kommer få information om att de kan ha utsatts”, säger basenhetschef Camilla Ljungdahl.

"Patienter som haft kontakt med den smittade läkaren kommer att få information om att de kan ha utsatts", säger Camilla Ljungdahl, basenhetschef på Vimmerby hälsocentral.

"Patienter som haft kontakt med den smittade läkaren kommer att få information om att de kan ha utsatts", säger Camilla Ljungdahl, basenhetschef på Vimmerby hälsocentral.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-11-24 17:30

I söndags fick en läkare som jobbar på Vimmerby hälsocentral provsvar som visar på covid-19. 

– Läkaren var ledig när symtomen debuterade och smittspårning pågår. De medarbetare som varit i kontakt med den smittade kommer provtas, säger Camilla Ljungdahl.

Ytterligare två medarbetare med symtom har identifierats, men de har inte varit i kontakt med den smittade läkaren.

Hur påverkar det här hälsocentralen?

– Vi får begränsa vår verksamhet i och med att vi har färre läkare i tjänst. Vi tar kontakt med de patienter som är bokade på den läkaren och bokar av eller om. Vi har också de som är hemma av andra skäl, bland annat vabb, säger Camilla Ljungdahl, som säger att akuta och nödvändiga besök prioriteras under den period verksamheten är begränsad.

Hur många patienter kan ha utsatts för smitta?

– Läkaren har träffat väldigt få patienter, det handlar om en handfull som kommer få information att de kan ha utsatts.

Det här är första läkaren vid hälsocentralen som insjuknat i covid-19.

– Däremot har vi annan personal som varit smittad under hela pandemiperioden, det har vi sett på grund av att de har antikroppar. De har alltså haft covid-19 innan vi började testa vårdpersonal.

Vilka åtgärder vidtar ni nu?

– Vi fortsätter hålla de riktlinjer vi haft hela tiden. Personalgruppen håller avstånd och jobbar med visir eller munskydd. Den vanliga vaccinationsmottagningen är öppen, men väntetiden kan bli lite längre.

Karta: Vimmerby hälsocentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!